Kuivamätä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuivamätä on Phomo exigua var. atroseptica- ja Fusarium-sienten aiheuttama perunan sairaus. Kuivamätä oli 1980-luvulla yksi yleisimmistä perunan taudeista. Koska kuivamätäsienet ovat haavaloisia, ne voivat infektoida mukulan vain mukulassa olevien kolhujen kautta. Kuivamädän oireet alkavat ilmetä vasta pari kuukautta perunan noston jälkeen.

Taudin oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phoma-sienen aiheuttama mätä ilmenee teräväreunaisina painaumina mukulan pinnassa. Halkaistussa mukulassa oleva sairas solukko on aluksi vaalea, mutta myöhemmin se muuttuu mustaksi. Sairaaseen solukkoon muodostuu aikaa myöten yleensä myös onkaloita, joita reunustaa vaalea sienikasvusto. Phoma-mätä etenee syvyyssuunnassa. Pinnassa voi olla vain muutama vioituskohta, mutta mukulan sisus voi olla silti ontto ja mustunut.

Fusarium-sienen aiheuttaman mädän vioitus on pehmeämpi kuin Phoma-sienen aiheuttama vioitus. Tauti myös etenee enemmänkin pinnansuuntaisesti. Vioittunut pinta rypistyy ajan myötä rengasmaisiksi rypyiksi. Pintaan voi myös muodostua valkoista sienirihmastoa joka myöhemmin muuttuu punertavaksi.

Torjunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terve siemen on kaikkein tärkein torjuntatoimenpide. Perunan hellävarainen käsittely estää kolhujen muodostumisen. Perunan lämpökäsittely varastoinnin alussa nopeuttaa mukulassa olevien kolhujen korkkiutumista, joka estää tautia alkamasta. Perunan nosto mahdollisimman pian syksyllä lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa vähentää kuivamädän määrää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavon perunasivu