Kourallinen lunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kourallinen lunta
A Hatful of Rain
A Hatful of Rain -elokuvajuliste.jpg
Ohjaaja Fred Zinnemann
Käsikirjoittaja Michael V. Gazzo, Alfred Hayes, Carl Foreman
Perustuu Gazzon näytelmään
Tuottaja 20th Century Studios
Buddy Adler
Säveltäjä Bernard Herrmann
Kuvaaja Joseph MacDonald
Leikkaaja Dorothy Spencer
Pääosat Eva Marie Saint
Don Murray
Anthony Franciosa
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Kesto 111 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kourallinen lunta (A Hatful of Rain) on Fred Zinnemannin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1957. Nuoren aviomiehen morfiiniriippuvuudesta kertova elokuva perustuu Michael V. Gazzon samannimiseen näytelmään, josta käsikirjoituksen sovittivat hänen kanssaan Alfred Hayes ja Carl Foreman. Elokuvan pääosia näyttelevät Don Murray, Eva Marie Saint ja Anthony Franciosa. Elokuvan musiikin teki Bernard Herrmann.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Pope vanhempi, suvun itsepäinen patriarkka, tulee New Yorkiin tapaamaan poikiaan Popea ja Johnnya (Murray ja Franciosa). Isä on pettynyt kun saa tietää pikkuveli Popen työskentelevän cocktailbaarin ovimiehenä. Johnnyn ongelma on morfiiniriippuvuus, jonka hän sai sotilassairaalassa haavoituttuaan Korean sodassa. Johnny on saanut Popelta lainaksi rahat, jotka tämä oli luvannut isälleen floridalaisen baarin ostamiseen. Johnny on velkaa huumevälittäjilleen, jotka lainaavat hänelle aseen ja käskevät ryöstää rahat jotka hän on heille velkaa. Vierotusoireista kärsivä Johnny kulkee aseineen öisillä kaduilla, muttei kykene aseelliseen ryöstöön. Myös Johnnyn avioliitto raskaana olevan nuorikkonsa (Saint) kanssa rakoilee. Vaimo epäilee poissaolevan tuntuista Johnnya uskottomuudesta. Pope yrittää viedä Johnnya hoitoon, mutta tämä yrittää hypätä liikkuvasta autosta. Popen pakottamana Johnny lopulta tunnustaa avioerolla uhkaavalle vaimolleen olevansa huumeriippuvainen, ja vaimo haluaakin pysyä hänen rinnallaan ja tukea häntä parantumisessaan.[1]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Eva Marie Saint  … Celia Pope  
 Don Murray  … Johnny Pope  
 Anthony Franciosa  … Polo Pope  
 Lloyd Nolan  … John Pope, Sr.  
 Henry Silva  … ”Mother”, huumevälittäjä  
 Paul Kruger  … baarimikko  

Vastaanotto ja myöhempi arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kourallinen lunta oli ehdolla parhaan draamaelokuvan Golden Globe -palkintoon. Anthony Franciosa oli pääosastaan ehdolla Oscarin ja Eva Marie Saint Golden Globen saajaksi.

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A Handful of Rain, juonitiivistelmä, American Film Institute. Viitattu 5.7.2016.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 5.7.2016.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:A Hatful of Rain