Koulutusrahasto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koulutusrahasto on työmarkkinaosapuolten (työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen) hallinnoima rahasto, jonka tehtävänä on edistää työssä tarvittavia valmiuksia myöntämällä tukea ammatilliseen koulutukseen ja kehittymiseen. Koulutusrahaston toimintaa valvoo Finanssivalvonta (Fiva).

Rahaston etuuksia ovat palkansaajille ja yrittäjille maksettava opintovapaan aikainen aikuiskoulutustuki sekä ammatillisen näyttötutkinnon suorittaneille maksettava ammattitutkintostipendi. Vuonna 2015 aikuiskoulutustukea maksettiin 20 459 henkilölle yhteensä 157,9 miljoonaa euroa ja ammattitutkintostipendejä 23 372 henkilölle yhteensä 9,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 aikuiskoulutukea maksettiin noin 23 500 henkilölle yhteensä 189,2 miljoonaa euroa ja ammattitutkintostipendejä noin 24 300 henkilölle yhteensä 9,7 miljoonaa euroa.lähde?

Aikuiskoulutustuesta säädetään aikuiskoulutustuesta annetussa laissa (1276/2000) ja ammattitutkintostipendistä Koulutusrahastosta annetussa laissa (1306/2002).

Ammattitutkintostipendin, aikuiskoulutustuen ansio-osan sekä Koulutusrahaston hallintokulujen rahoituksesta vastaa Työttömyysvakuutusrahasto, jonka toiminta rahoitetaan työnantajien ja työntekijöiden työttömyysvakuutusmaksutuloilla. Aikuiskoulutustuen perusosa rahoitetaan valtion määrärahalla, jonka sosiaali- ja terveysministeriö suorittaa rahastolle. Valtiokonttori vastaa valtion palveluksessa olevien henkilöiden ammattitutkintostipendin rahoituksesta.

Rahaston toimisto sijaitsee Helsingin keskustassa ja sen palveluksessa on yli 40 henkilöä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]