Koulutusrahasto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koulutusrahasto on työmarkkinaosapuolten (työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen) hallinnoima rahasto, jonka tehtävänä on edistää työssä tarvittavia valmiuksia myöntämällä tukea ammatilliseen koulutukseen ja kehittymiseen. Koulutusrahaston toimintaa valvoo Finanssivalvonta (Fiva).

Rahaston etuuksia ovat palkansaajille ja yrittäjille maksettava opintovapaan aikainen aikuiskoulutustuki sekä ammatillisen näyttötutkinnon suorittaneille maksettava ammattitutkintostipendi. Vuonna 2012 aikuiskoulutustukea maksettiin 13 456 henkilölle yhteensä 94,7 milj. euroa ja ammattitutkintostipendejä 23 179 henkilölle yhteensä 8,3 milj. euroa. Vuonna 2013 aikuiskoulutukea sai noin 15 000 ja ammattitutkintostipendin 22 000 henkilöä.lähde?

Aikuiskoulutustuesta säädetään aikuiskoulutustuesta annetussa laissa (1276/2000) ja ammattitutkintostipendistä Koulutusrahastosta annetussa laissa (1306/2002).

Ammattitutkintostipendin, aikuiskoulutustuen ansio-osan sekä Koulutusrahaston hallintokulujen rahoituksesta vastaa Työttömyysvakuutusrahasto, jonka toiminta rahoitetaan työnantajien ja työntekijöiden työttömyysvakuutusmaksutuloilla. Aikuiskoulutustuen perusosa rahoitetaan valtion määrärahalla, jonka sosiaali- ja terveysministeriö suorittaa rahastolle. Valtiokonttori vastaa valtion palveluksessa olevien henkilöiden ammattitutkintostipendin rahoituksesta.

Rahaston toimisto sijaitsee Helsingin keskustassa ja sen palveluksessa on yli 40 henkilöä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]