Kotiseutumuseo Lukkarin puustelli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli
Perustettu 1961
Sijainti Pilpalantie 101, 12700 Loppi
Ylläpitäjä Loppi-Seura ry
Kotisivut http://loppi.fi/palvelut/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/opaskurssin-antia/kotiseutumuseo-lukkarin-puustelli/

Kotiseutumuseo Lukkarin puustelli on perustettu Lopen vanhan kirkon, Pyhän Birgitan puukirkon kupeeseen vuonna 1961. Tuolloin Hämäläis-Osakunnan ylioppilaat keräsivät loppilaisista kodeista museoon yli 1000 esinettä. Samassa yhteydessä siirrettiin pihapiiriin Martti Hautahuhdan keräämä monisatainen esineistö, johon kuului myös vanha aitta. Myöhemmin museoalueelle on siirretty kaksi muuta aittaa; Heikkilän aitta ja Kittilän pappilan aitta.

Museorakennus on ns. karoliinista tyyliä ja se lienee rakennettu 1800-luvun jälkipuoliskolla. Tunnusomaista rakennukselle on keskellä oleva suuri sali, toisessa päässä olevat kaksi kamaria ja tupa. Kaikki puustellin alkuperäiset piharakennukset ovat hävinneet. Museon kokoelmat edustavat tyypillistä etelähämäläistä talonpoikaisesineistöä.

Tupaan on sijoitettu 1800–1900-lukujen vaihteen esineistöä. Keskeisenä on ilmeisesti tätä ajanjaksoa vanhempi pirttipöytä penkkeineen. Seinillä on tuvan tarvekaluja. Sisustusta täydentävät kehräykseen liittyvät esineet. Päästä syötettävä piisi on uusi mutta edustaa tyyliltään rakennuksessa käytettyä mallia.

Saliin on sijoitettu tyypillinen herrasväen sohvakalusto, vaikkei se kokoelmien niukkuuden takia olekaan täydellinen. Alkuperäisestä salista poikkeavaa on myös kakluunin puuttuminen. Peräkamari on lukkarin kamari, jossa on esillä myös joitakin vanhoja hengellisiä kirjoja. Museon toinen peräkamari on ns. Lopen huone. Huoneeseen on kerätty Lopen historiaan olennaisesti liittyviä esineitä, joista merkittävin on järvimalmin nostosta kertova vanha haavi.

Aitoissa on maataloustyövälineitä, kodin piiriin liittyviä astioita, puuastioita, viljamittoja, pellavankäsittelyyn liittyviä esineitä, kotipolton aikainen viinan lauhdutusastia, käsikivet ja paljon muuta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]