Kostas Karamanlis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kostas Karamanlis
Flickr - europeanpeoplesparty - EPP Congress Warsaw (308).jpg
Kreikan pääministeri
10. maaliskuuta 2004- 6. lokakuuta 2009
Presidentti Konstantinos Stefanopoulos
Károlos Papoúlias
Edeltäjä Kostas Simitis
Seuraaja Georgios Andreas Papandreou
Tiedot
Syntynyt 15. syyskuuta 1956 (ikä 60)
Ateena, Kreikka
Puolue Nea Dimokratia
Puoliso Natasa Pazaïti

Konstantínos Alexándrou Karamanlís (kreik. Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Καραμανλής, s. 14. syyskuuta 1956) on kreikkalainen poliitikko keskustaoikeistolaisesta Nea Dimokratia -puolueesta (Uusi demokratia). Hän oli maansa pääministeri maaliskuusta 2004 lokakuulle 2009 ja puolueensa puheenjohtaja.

Karamanlis on Nea Dimokratian perustajan ja maan entisen presidentin Konstantinos Karamanlisin veljenpoika. Karamanlis tuli politiikkaan 1970-luvulla, jolloin hän toimi Nea Dimokratian nuorisojärjestössä ONNEDissa.

Karamanlis valittiin Kreikan parlamenttiin vuonna 1989 Thessalonikin vaalipiiristä; nykyään hän toimii parlamentissa Larissan vaalipiirin edustajana. Hänet valittiin puolueensa puheenjohtajaksi vuonna 1997 edellisvuotisten puolueelle tappiollisten parlamenttivaalien jälkeen. Hän oli puolueen pääministeriehdokas vuoden 2000 parlamenttivaaleissa, mutta puolue hävisi vaalit niukasti, vain prosenttiyksikön erolla vasemmistolaiseen PASOKiin. Seuraavissa, 7. maaliskuuta 2004 järjestetyissä parlamenttivaaleissa puolue otti sen sijaan selvän voiton viiden prosenttiyksikön erolla PASOKiin. Vaalien jälkeen hänet nimitettiin 10. maaliskuuta Kreikan pääministeriksi. Karamanlis toimi hallituksensa virkaanastumisen jälkeen myös kaksi vuotta kulttuuriministerinä, kunnes tehtävän otti helmikuussa 2006 hoitaakseen Georgios Voulgarakis.

Karamnlis ilmoitti kuitenkin syyskuussa 2009, että maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit. Karamnlisin mukaan Kreikka tarvitsee uusia vaaleja, jotta poliittinen ilmapiiri voitaisiin puhdistaa maailmanlaajuisen taantuman iskettyä maahan. Hallituspuolueilla oli vain yhden paikan enemmistö parlamentissa, ja Karamnlisin tarkoituksena oli saada kansalta tukea talouden uudistamiselle.[1] Karamanlis ilmoitti eroavansa puolueen johdosta lokakuun 2009 ennenaikaisten vaalien jälkeen, joissa Nea Dimokratia hävisi PASOKille.

Karamanlis on Kreikan historian nuorin pääministeri ja ensimmäinen, joka on syntynyt toisen maailmansodan jälkeen. Hän on ollut vuodesta 1998 lähtien naimisissa Natasa Pazaïtin kanssa ja heillä on kaksi lasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kreikkaan ennenaikaiset parlamenttivaalit Yle.fi. 2.9. 2009. Helsinki: Yleisradio. Viitattu 6.10. 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]