Kanoottipujottelun Suomen-mestaruuskilpailut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kanoottipujottelun Suomen-mestaruuskilpailut (SM-kanoottipujottelu) on kilpamelonnan kokonaisuus, jossa ratkotaan koskipujottelun Suomen-mestaruudet.

Ensimmäiset kanoottipujottelun Suomen-mestaruuskilpailut järjestettiin 26. toukokuuta 1985 Torniossa, Tornionjoesta haarautuvan Liakanjoen yläpään Keräsenkoskeen rakennetulla radalla.

Kanoottipujottelun SM-kilpailut 2021 järjestetään Taivalkoskella.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailuissa on noudatettu ja noudatetaan järjestävien seurojen keskusjärjestön kilpailusääntöjä[1], jotka pohjautuvat Kansainvälisen kanoottiliiton (Internation Canoe Federation, ICF) kilpailusääntöihin. SM-arvo myönnetään sarjassa, jonka lähdössä on vähintään kolme osallistujaa/venekuntaa.

Kilpailusarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailusarjat pohjautuvat Kansainvälisen kanoottiliiton säännöissä määriteltyihin luokkiin.

Kalustoluokat

Kalustoluokkajako kilpailulajeissa pohjautuu käytettyyn kanoottipujottelukalustoon, joita ovat yhden melojan kajakkiyksiköt (K1) ja kanoottiyksiköt (C1).

Miehistölajina ja -sarjana on kahden melojan kanoottikaksikot (C2).

Ikäluokat

Miesten K1 luokassa (K1 M) on ollut yleensä enemmän osallistujia, myös eri juniori-ikäluokissa. Naisten sarjoissa (K1 N) ja junioriluokissa on myös kisattu Suomen mestaruuksista.

Kanoottipujottelun SM-kilpailuissa on alkuvuosina ollut jako 18 ikävuoden kohdalla yleisen- ja juniorisarjan välillä. Nuorempien junioriharrastajamäärien ollessa isompia on käytössä ollut myös alempia ikäluokkia (P/T 16 ja P/T 14). Senioriluokissa yli 35 vuotiaat (K1 M/N 35) on myös kisattu.

Joukkuekilpailu

SM-mestaruuksia on ratkottu myös pujottelun joukkuekilpailussa.

Kanoottipujottelun joukkuekilpailut pohjautuvat kussakin sarjassa kolmen melojan tai venekunnan (C2) joukkueisiin. Erona yksilökilpailuihin, että radalle lähtee koko joukkue samaan aikaan ajanoton käynnistyessä. Ajanotto joukkueelle pysähtyy joukkueen viimeisen melojan ylittäessä maalilinjan. Loppuaikaan summataan koko joukkueen mahdollisesti saamat virhepisteet.

SM-joukkuekilpailuja on käyty K1-luokan ja -sarjojen melojista koottujen joukkueiden kesken. SM-kilpailuissa on kuitenkin ollut myös sekajoukkueita eri ikäluokista, sukupuolista ja kalustoluokista koottuna.

Kanoottipujottelun Suomen-mestaruudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanoottipujottelun alkuvuosista alkaen mestaruuksia on jaettu eri puolille Suomea. Mestaruuksien taustalla on yleensä hyvät lajiharjoitteluolosuhteet.

Ensimmäiset koskipujottelun Suomen mestarit (1985): Veikko Nyyssönen (K1M) ja Marko Leukkunen (K1M18).

Kilpailupaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kanoottipujottelukilpailuja on järjestetty eri puolilla Suomea, luonnonkoskiin tilapäisesti rakennetulla radoilla ja Taivalkosken koskimelontakeskuksen kiinteällä radalla.

SM-kilpailut 2020 järjestettiin 5.–6. syyskuuta 2020 Taivalkosken koskimelontakeskuksessa.

Kilpailun järjestäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanoottipujottelun SM-kilpailujen järjestävinä tahoina on ollut useita Suomen melonta- ja soutuliiton jäsenmelontaseuroja. Ennen vuotta 2012 kilpailuja järjestäneet melontaseurat kuuluivat Suomen Kanoottiliittoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SUOMEN MELONTA-JA SOUTULIITON YLEISET KILPAILUSÄÄNNÖT melontajasoutuliitto.fi. Arkistoitu 31.7.2021. Viitattu 31.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.