Korsikan tasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korsikan tasavalta
Ripublica Corsa (korsikaksi)
Repubblica Corsa (italiaksi)
1755–1769
Flag of Corsica.svg Coat of Arms of Corsica.svg
lippu vaakuna

Corsica 1757.jpg

Valtiomuoto Tasavalta
Pasquale Paoli Presidentti
Pääkaupunki Corte
Pinta-ala
– yhteensä 8 680 km² 
Viralliset kielet italia
Kielet korsika
Valuutta soldi
Tunnuslause Amici e non di ventura
Kansallislaulu Dio vi salvi Regina
Edeltäjä(t) Genovan tasavalta
Seuraaja(t) Ranskan kuningaskunta

Korsikan tasavalta oli vuosina 1755–1769 olemassa ollut valtio, joka syntyi, kun korsikalainen patriootti Pasquale Paoli julisti Korsikan itsenäiseksi Genovan tasavallasta marraskuussa 1755. Hän teki Korsikalle perustuslain italian kielellä. Tasavallalle luotiin hallitus, oikeusjärjestelmä ja armeija. Mikään valtio ei tunnustanut Korsikan itsenäisyyttä.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pasquale Paoli julisti Korsikan itsenäiseksi Genovan tasavallasta marraskuussa 1755. Onnistuneiden toimien jälkeen hän oli häätänyt genovalaiset koko Korsikasta lukuun ottamatta muutamaa rannikkokylää. Pasquale teki Korsikalle perustuslain italian kielellä. Tasavallalle luotiin hallitus, oikeusjärjestelmä ja armeija; hallitus eli dieta koostui jokaisesta piirikunnasta äänestetyistä edustajista. Äänioikeus oli yli 25-vuotiailla miehillä.

Vuonna 1761 tasavalta sai omat kolikkonsa, jotka tehtiin Muratossa.

Paolin ajatukset itsenäisyydestä, demokratiasta ja vapaudesta saivat kannatusta filosofeilta kuten Jean-Jacques Rousseaulta, Voltairelta, ja Mablylta. Yksikään valtio ei kuitenkaan tunnustanut saaren itsenäisyyttä.

Korsikan valtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1767 Korsika valloitti Capraian saaren Genovalta. Seuraavana vuonna genovalaiset myivät Korsikan Ranskalle Versaillesin sopimuksessa. Samana vuonna Ranska aloitti Korsikan valtauksen ja kokonaisen vuoden ajan Paolin joukot taistelivat Ranskaa vastaan. Vuonna 1769 Ponte Novun taistelussa ranskalaisjoukot löivät korsikalaiset joukot, ja vuonna 1770 Korsikasta tuli Ranskan provinssi.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Corsican Republic