Koron kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tiibetiläis-burmalaisesta koron kielestä. Termillä koro voidaan viitata myös nigeriläis-kongolaiseen norsunluurannikonkoron kieleen.
Koro
Tiedot
Alue Itä-Kamengin alue, Arunachal Pradesh, Intia
Puhujia 800–1 200
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta Tiibetiläis-burmalaiset kielet

Koro on tiibetiläis-burmalainen kieli, joka on löydetty 2008. Sillä on Itä-Kamengin alueella Intian Arunachal Pradeshissa noin 800–1 200 puhujaa. Puhujissa on vain vähän alle 20-vuotiaita. He elävät Aka (Hruso) -kansan keskuudessa, mutta kieli on vain etäisesti sukua muiden puhumalle kielelle, sillä siinä on omat sanat lukusanoille, ruumiinjäsenille ja muulle perussanastolle.[1] Vaikka se muistuttaa tania, jota puhutaan idempänä, se näyttäisi olevan oma haaransa tiibetiläis-burmalaisissa kielissä.

Löytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koron löysi kielitieteilijöiden ryhmä, johon kuuluivat David Harrison, Gregory Anderson ja Ganesh Murmu heidän dokumentoidessaan kahta hruso-kieltä (Aka ja Miji) National Geographicin "Enduring Voices" -hankkeen puitteissa.[1] Heille oli sanottu, että se on aka-kielen murre, mutta ilmeni, että se poikkesi siitä hyvin paljon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b "Hidden" Language Found in Remote Indian Tribe, National Geographic Daily News, 5.10.2010, viitattu , 6.10.2010 (englanniksi).
    "Researchers find previously undocumented language hidden in small villages in India", Sync, 5.10.2010, viitattu 6.10.2010, (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]