Koolasuchus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koolasuchus
Fossiili: Varhaisliitukausi
120 Ma
Koolasuchus cleelandi.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Tetrapoda
Lahko: Panssarisammakot Temnospondyli
Alalahko: Stereospondyli
Osalahko: Trematosauria
Yläheimo: Brachyopoidea
Heimo: Chigutisauridae
Suku: Koolasuchus
Warren et al. 1997
Laji: cleelandi
Kaksiosainen nimi
Koolasuchus cleelandi
Warren et al. 1997
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Koolasuchus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Koolasuchus Commonsissa

Koolasuchus cleelandi oli valtava liitukauden puolivälissä elänyt jäänne ennen yleisistä panssarisammakmoista. Muiden panssarisammakoiden väistyessä krokotiilieläinten tieltä Koolasuchus säilyi silloisella Etelämantereella, johon myös nykyinen Australian manner kuului. Lajin säilymisen syynä oli todennäköisesti se, että alueen vedet olivat liian kylmiä krokotiileille. Ilmasto oli talvisin varsin kylmä, mutta Koolasuchus todennäköisesti horrosti tuon ajan.

Koolasuchus tunnetaan vain kahdesta Australian Victoriasta löydetystä 80-senttisestä leukaluusta, joissa on jopa 10-senttisiä hampaita. Koolasuchus oli ehkä lähes 5 metriä pitkä ja painoi noin 500 kiloa. Sen kallo oli leveä ja sen silmät sijaitsivat päälaella, joten se pystyi hyvin väijymään pohjassa odottaen, että saalis tulisi kyllin lähelle sen valtavaa kitaa. Myös sen vahva häntä on ollut välttämätön saalistuksessa. Silmien ympärillä sijainneiden urakuvioiden avulla Koolasuchus on voinut aistia veden värähtelyjä, jotka auttoivat sitä saalistamaan mutaisassakin vedessä.

Koolasuchuksen ravinto lienee pääasiassa koostunut kaloista, ravuista ja nilviäisistä. Tilaisuuden tullen se saattoi syödä myös esimerkiksi veden ääreen tulleita nisäkkäitä ja pieniä dinosauruksia. Maalla Koolasuchus oli sen sijaan kömpelö ja on ehkä noussut vedestä vain horrostamaan. Koolasuchuksen leukaluut löydettiin vuonna 1989 ja ne on ajoitettu 112–104 miljoonan vuoden taakse. Nimensä laji sai paleontologi Lesley Koolin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]