Konversio-optimointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Konversio-optimointi on internetmarkkinoinnin osa-alue, jossa pyritään rakentamaan verkkosivua siten, että se kykenisi saamaan mahdollisimman monet sivun vierailijat toteuttamaan verkkosivun ylläpitäjän sivuilleen asettamia liiketoiminnallisia tavoitteita. Verkkosivujen konversioasteella (CR - Conversion Rate) tarkoitetaan suhdelukua, joka lasketaan vertaamalla toteutuneiden tavoitteiden, esimerkiksi uutiskirjeiden tilausmäärien, määrää verkkosivulla vierailleiden käyttäjien määrään tiettynä ajanjaksona.

Konversioaste ( % ) = Toteutuneet tavoitteet (kpl) / Kävijämäärät

Verkkosivujen konversio-optimointi on hakukoneoptimoinnin ja hakusanamainonnan ohella yksi internetmarkkinoinnin keskeisimmistä ja nopeimmin kasvavista osa-alueista. Internetmarkkinoinnissa konversiolla voidaan tarkoittaa pääsääntöisesti kahta erilaista tapahtumaa. Verkkokaupassa konversioaste mittaa sellaisten ostotapahtumien määriä, jotka johtuvat nimenomaan tietystä kaupallisesta ärsykkeestä, esimerkiksi mainosbannerin klikkaamisesta. Verkkosivuilla konversioaste voi mitata useita erilaisia tapahtumia, esimerkiksi verkkopalveluun rekisteröityneiden käyttäjien määrää, tietokoneohjelman kokeiluversion lataamismääriä tai esimerkiksi uutiskirjeen tilausmääriä. Olennaista konversioasteen mittaamisessa on todentaa, että toteutunut tavoite on johtunut nimenomaan tietystä ärsykkeestä, esimerkiksi verkkosivun ylläpitäjän pyynnöstä.

Verkkosivun konversio-optimointitapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Verkkosivun suunnittelu vain yhtä tarkoitusta tai tavoitetta silmällä pitäen
  • Verkkosivun sisältöelementtien eli tekstin, kuvan ja liikkuvan kuvan hyödyntäminen konversioasteen parantamisessa
  • Verkkosivun kokonaisvaltaisen käytettävyyden parantaminen esimerkiksi selkeämmällä navigaatiolla, jolla kävijä pyritään ohjaamaan nopeammin haluttuun tavoitteeseen
  • Käyttökokemuksen kasvattaminen tarjoamalla kävijän kannalta hyödyllistä ja informativista sisältöä vastikkeetta
  • Kävijän luottamuksen kasvattaminen referenssejä ja tunnettuja kumppaneita esiin tuomalla (social proof).
  • Sivuston visuaalisen hierarkian kehittäminen, jotta sivusto ohjaisi asiakkaan kohti haluttua toimintaa
  • A/B testaaminen tehtyjen muutosten tehon validoimiseen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]