Konstantinos VI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konstantinos VI
Konstantinos VI soliduksessa.
Bysantin keisari
Valtakausi 8. syyskuuta 78019. elokuuta 797
Edeltäjä Leo IV
Seuraaja Irene
Syntynyt 14. tammikuuta 771
Konstantinopoli
Kuollut välillä 797-805
Konstantinopoli
Puoliso Maria Amnialainen
Theodote
Lapset Eufrosyne
Irene
Leo
Suku Isaurialainen
Isä Leo IV
Äiti Irene

Konstantinos VI (771797) oli Bysantin keisari vuosina 780–797.

Konstantinoksesta tuli keisari vain kymmenvuotiaana, kun hänen isänsä Leo IV kuoli yllättäen. Tämän vaimo Irene otti vallan itselleen Konstantinoksen holhoojana. Leon velipuoli Nikeforos yritti kaapata vallan jo toiseen kertaan, mutta Irene sai kukistettua kapinan.[1]

Konstantinoksen kasvettua täysi-ikäiseksi Irene ei halunnut luovuttaa valtaansa hänelle. Irenen ikonien kunnioitusta kannustava asenne sai aikaan sen, että ikonoklastit suosivat Konstantinosta. Irene vastusti Konstantinoksen yrityksiä ja yritti saada armeijan kannatuksen itselleen. Konstantinopolissa olevat yksiköt vannoivat valan Irenen nimeen, mutta Vähän-Aasian joukot vastustivat tätä ja julistivat Konstantinoksen yksinvaltiaaksi. Konstantinos kaappasi vallan itselleen ja syrjäytti äitinsä.

Vuonna 787 järjestettiin Nikean toinen kirkolliskokous, jossa ikonien kunnioittaminen julitettiin hyväksyttäväksi.[1]

Käydessään sotaa bulgaareja vastaan vuonna 792 Konstantinos käyttäytyi pelkurimaisesti ja tästä syystä Konstantinoksen sedän Nikeforoksen kannattajat alkoivat taas suunnitella vallankaappausta. Konstantinos sai tietää tästä ja antoi sokaista Nikeforoksen ja Konstantinoksen kolmelta muulta sedältä leikattiin kielet irti. Konstantinos sokaisi myös Armenian strategoksen Aleksioksen, joka oli kannattanut Irenea. Sen seurauksena Armenia nousi kapinaan, jonka Konstantinos kukisti julmin ottein vuonna 793.

Asioita ei parantanut se, että Konstantinos erosi vaimostaan Mariasta ja meni uusiin naimisiin rakastajattarensa Theodoten kanssa. Kansan vihasta huolimatta Theodotesta tehtiin keisarinna, Augusta. Konstantinos oli nyt vailla kannattajia, ja Irene antoi sokaista hänet ja syöksi hänet vallasta 15. elokuuta 797.[2] Irenestä tuli ensimmäinen nainen, joka hallitsi Bysanttia olematta alaikäisen keisarin holhooja.

Kosntantinos sai kaksi tytärtä enimmäisen vaimonsa Marian kanssa, ja pojan toisen vaimonsa Theodoten kanssa. Poika kuoli vajaan vuoden ikäisenä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Constantine VI (780-797 A.D.) and Irene (797-802 A.D.) An Online Encyclopedia of Roman Emperors. Viitattu 30.3.2014.
  2. Constantine VI Encyclopedia Britannica. Viitattu 30.3.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Leo IV
Bysantin keisari Seuraaja:
Irene