Koninginnedag

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koninginnedag eli kuningattaren päivä on kansallinen vapaapäivä Alankomaissa. Sitä juhlitaan 30. huhtikuuta. Päivänä juhlitaan kuningatar Beatrixin syntymäpäivää. Kuningatar Beatrix on itse syntynyt 31. tammikuuta, mutta juhlapäivä on pysynyt 30. huhtikuuna, mikä oli Beatrixin edeltäjän, hänen äitinsä Julianan syntymäpäivä.

Vuonna 2014 juhlapäivää tullaan kutsumaanpäivitettävä nimellä Koningsdag eli kuninkaan päivä, kun Willem-Alexander siirtyy valtaan 30. huhtikuuta 2013. Tästä eteenpäin juhlapäivää vietetään kuninkaan oikeana syntymäpäivänä, 27. huhtikuuta.

Juhla on yksi suurimmista ja värikkäimmistä juhlista Alankomaissa, etenkin Amsterdamissa. Juhla muistuttaa paljon yleistä kaupunkikarnevaalia. Amsterdamin ulkoilmajuhlaan osallistuu lähes 800 000 ihmistä. Juhlijat täyttävät kadut, kanaalit, puistot ja aukiot pukeutuneina oranssiin. Amsterdam täyttyy koko kaupungin kattavasta kirpputorista sekä lukemattomista esityksistä teatterista musiikkiin. Koko keskusta on yhtä juhla-aluetta ja suljettu liikenteeltä.

Oranssiin pukeutuneet juhlijat Amsterdamin kanaaleissa. Koninginnedag 2007
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Koninginnedag