Kofferdam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kofferdam on nimitys hammaslääketieteessä käytettävälle lateksisuojalle. Kofferdamia käytetään erityisesti paikkaus- ja juurihoidoissa. Niitä voidaan käyttää myös turvaseksissä estämään sukupuolitautien leviäminen [1].

Hammaslääketieteellinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilas, jolle on asetettu kofferdam -suoja alahampaaseen

Kofferdamia käytetään hammaslääketieteessä paikkaus- ja juurihoidoissa. Kofferdam -kalvot ovat erittäin ohuita lateksi- tai silikoniarkkeja. Silikonista valmistetut sopivat lateksiallergisille.

Kofferdamin tarkoitus on eristää operoitava hammas suuontelosta. Juurihoidon aikana on tärkeää suojata avoin yhteys hammasytimeen suun bakteereilta. Paikkaushoidossa kofferdamin tarkoitus on lähinnä eristää paikattava alue kosteudelta, sillä muovipaikoissa käytetyt sidosaineet ovat herkkiä kosteudelle.

Kofferdam -arkki kiinnitetään suun ulkopuolelle erityisiin kiinnikkeisiin. Joissain tilanteissa kofferdamin käyttö ei välttämättä onnistu. Se voi olla esimerkiksi hankala asettaa paikoilleen tai potilaasta kofferdamin käyttö voi olla epämiellyttävää.

Turvaseksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvaseksissä kofferdamia käytetään yleisesti suuseksissä, varsinkin cunninlinguksen tai anilinguksen aikana. Näin estetään sukupuoliteitse tarttuvien tautien leviäminen. Kun kofferdam -arkki on käsitelty liukastusaineella, sen läpi voidaan suulla stimuloida vulvan tai peräaukon seutua. Näin vältetään iho- ja nestekontakti ja vältytään mahdollisten sukupuolitautien leviämiseltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]