Kleptomania

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kleptomania eli varastamishimo on pakonomainen ja sairaalloinen tarve varastaa tai näpistää tavaroita.[1] Kleptomania on harvinainen hillitsemishäiriö, jota tavataan hieman yleisemmin naisilla kuin miehillä.

Yleensä kleptomaanit eivät varasta tavaroita niiden arvon takia. Sen sijaan he varastavat mielijohteesta jotain, mitä sattuu olemaan käsillä, sillä he kaipaavat jännitystä. Varastetut esineet ovat kleptomaanille usein täysin tarpeettomia. Osa kleptomaaneista pitää varastamansa tavarat, osa antaa ne pois ja toiset saattavat tuntea syyllisyyttä ja yrittävät palauttaa ne.[1]

Jotkut kleptomaanit vievät läheistensä tavaroita vain siksi, että he kokevat olevansa silloin tavaran omistajan luona. Pientä kleptomaniaa ihmisillä esiintyy yleisimmin silloin, kun he joutuvat luopumaan jostain tärkeästä. Esimerkiksi jos aviopari eroaa, toinen osapuoli saattaa viedä puolisonsa jonkin vaatekappaleen ja pitää sen omanaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suuri lääkärikirja A-Ö, s. 177. (suomalaisen laitoksen päätoimittaja: Timo Klaukka, suomentaja: Aila Cantell). Kirjayhtymä, 1984. ISBN 951-26-2584-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.