Kleitarkhos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kleitarkhos (eli 300-luvulla eaa.) oli antiikin kreikkalainen historioitsija Aleksandriasta.[1] Hänen isänsä oli Dinon tai Demon.

Kleitarkhos kirjoitti Aleksanteri Suuren elämäkerran noin vuoden 310 eaa. paikkeilla. Tämä elämäkerta ei ole säilynyt nykypäivään, mutta sen sisällöstä tiedetään, koska Diodorus Siculus, Quintus Curtius Rufus, Junianus Justinus ja Plutarkhos käyttivät sitä lähteenään. Kleitarkhoksen kirjoittaman elämäkerran luullaan yleisesti sisältäneen liioittelevia ja mahdottomia tapahtumia. Jotkut Diodorus Siculuksen ja Curtius Rufuksen kirjoittamista teksteistä ovat niin samanlaisia, että he ovat luultavasti kopioineet ne suoraan Kleitarkhoksen elämäkerrasta. Näiden tekstien perusteella voi saada kuvan siitä millainen Kleitarkhoksen alkuperäinen elämäkerta olisi saattanut olla.

Kleitarkhoksen kuva Aleksanteri Suuresta oli paljon synkempi kuin esimerkiksi Ptolemaioksella tai Aristbuloksella. Kleitarkhos antoi kuvan nuoresta kuninkaasta, joka vaipui alkoholismiin ja muuttui ajan myötä tyranniksi ja murhaajaksi.

Kleitarkhoksen tiedetään myös kirjoittaneen Persian historiaa käsittelevän teoksen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Katsauksia. Historiallinen Aikakauskirja, 01.01.1929, nro 3, s. 36. Kansalliskirjasto Viitattu 07.07.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]