Kiviyrtit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiviyrtit
Karvakiviyrtti (Woodsia ilvensis)
Karvakiviyrtti (Woodsia ilvensis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Sanikkaiset Pteridophyta
Alakaari: Saniaiset Pteridophytina
Luokka: Pteridopsida
Lahko: Polypodiales
Heimo: Kiviyrttikasvit Woodsiaceae
Suku: Kiviyrtit Woodsia
R.Br.
Katso myös

  Kiviyrtit Wikispeciesissä
  Kiviyrtit Commonsissa

Kiviyrtit (Woodsia) on kiviyrttikasvien (Woodsiaceae) heimoon kuuluva saniaissuku[1]. Se on sijoitettu joskus myös alvejuurikasvien (Dryopteridaceae) heimoon sekä aiemmin laajempaan kallioimarrekasvien (Polypodiaceae) heimoon[2]. Sukuun kuuluu noin 40 lajia sekä muutamia lajiristeymiä[1]. Niiden lisäksi sukuun on kuvattu noin 40 muutakin lajia, mutta näiden taksonominen asema on toistaiseksi epäselvä[1].

Kiviyrtit ovat pieniä tai pienehköjä saniaisia, joilla on lyhyt, pysty ja suomuinen juurakko. Lehtiruoti on lyhyt ja sen tyvellä on solmukohta. Lehtilapa on suikea ja kertaalleen tai kahteen kertaan parilehdykkäinen. Lehdykät ovat myös suikeita, tai kolmiomaisia, ja niissä on vaaleita suomuja tai suomumaisia karvoja. Joillakin lajeilla lehdykät voivat olla myös kaljuja. Itiöpesäkkeet ovat pyöreitä.[2]

Suvun lajeista Suomessa kasvaa kolmea lajia, karvakiviyrttiä (Woodsia ilvensis), kaljukiviyrttiä (Woodsia glabella) ja tunturikiviyrttiä (Woodsia alpina), sekä kalliokiviyrtin ja tunturikiviyrtin risteymää[3]. Näistä karvakiviyrtti on selvästi yleisin[4].

Kiviyrttien (Woodsia) suvun tieteellinen nimi viittaa 1776–1864 eläneeseen englantilaiseen kasvitieteilijään Joseph Woodsiin.[2]

  1. a b c The Plant List (Woodsia) The Plant List. 2013. Viitattu 3.11.2017. (englanniksi)
  2. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Hällebräknar (Woodsia) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 3.11.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Kiviyrtit (Woodsia) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 3.11.2017. (suomeksi)
  4. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Karvakiviyrtti (Woodsia ilvensis) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 3.11.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]