Kirsti Maunula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirsti-Riitta Maunula (o.s. Haavisto; 1. syyskuuta 193523. maaliskuuta 2015)[1] oli suomalainen muotitaiteilija ja vaatesuunnittelija.

Hän valmistui Taideteollisen oppilaitoksen muotitaiteen osastolta vuonna 1959. Valmistumisensa jälkeen Maunula rakensi uran monipuolisena, teollisena vaatesuunnittelijana, jonka suunnittelemat mallistot olivat klassisen kauniita. Maunulan työnantajia olivat mm. Suomen Silkkikutomo Oy, Kestilä Oy, Joutsela-Muoti Oy, Rissanen Oy . Hänen mallistojaan ovat mm. Mary Ann-, Oravais-, Avera- ja Kostuli-mallistot. Hänen suunnittelemiaan vaatteita myyntiin kotimaassa ja vietiin etenkin Neuvostoliittoon. Maunula suunnitteli myös useita ooppera ja teatteripuvustuksia.[2][3]

Maunula suunnitteli uransa aikana myös vaatetus- ja sisustuskankaita Finlaysonille 1960- luvulla . Hänen ensimmäinen teatteripukusuunnittelutyönsä oli Jorma Panulan ja Aarni Krohnin Jaakko Ilkka -ooppera Ilmajoen Musiikkijuhlilla vuosina 1978 – 1981. Sitä seurasivat esimerkiksi Joki-oopperan (1982 - 1985), Anjalan vala -näytelmän (1988) sekä Suomen Kansallisoopperan Viimeiset Kiusaukset -oopperan (1994) puvustukset. Maunula suunnitteli puvustuksen useana vuonna Via Crucis pääsiäisnäytelmään, jota on esitetty vuodesta 1996 lähtien Helsingissä.

Erityisalueenaan Maunulalla oli kuoropukujen suunnittelu. Hänen suunnittelemissaan asuissa ovat esiintyneet mm. Seinäjoen tyttökuoro, Olarin kirkon kamarikuoro ja Oulaisten nuorisokuoro.

Hän sai mm. muotoilun valtionpalkinnon vuonna 1976 cp-lasten vaatetustyöryhmän jäsenenä.

Kirsti Maunulan tuotantoa on arkistoitu muun muaassa DESIGN -arkistoon Mikkeliin ja Designmuseoon ja Teatterimuseoon Helsinkiin.

Kirsti Maunula oli vuodesta 1963 naimisissa Suomen ilmavoimien majurin Reijo Maunulan kanssa ja heillä on kaksi poikaa. Kirsti Maunulan vanhemmat olivat lentomestari, yrittäjä Eino Haavisto ja yrittäjä Aino Haavisto (os. Hannuksela).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolinilmoitus Helsingin Sanomat 3.5.2015, s. C 26
  2. Suomen Kansallisooppera
  3. Inkeriläisten viesti
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.