Kiristäjät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiristäjät
The Naked Runner
Ohjaaja Sidney J. Furie
Käsikirjoittaja Stanley Mann
Tuottaja Brad Dexter
Säveltäjä Harry Sukman
Kuvaaja Otto Heller
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros.
Ensi-ilta 1967
Kesto 104 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kiristäjät (The Naked Runner tai Run for Your Life) on Sidney J. Furien ohjaama brittiläinen, kylmän sodan ajan vakoilumaailmaan sijoittuva jännityselokuva vuodelta 1967. Francis Cliffordin romaaniin perustuvassa ja Stanley Mannin käsikirjoittamassa tarinassa pääosia näyttelevät Frank Sinatra ja Peter Vaughan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalainen, Englannissa asuva huonekalumuotoilija ja kymmenvuotiaan pojan leskeksi jäänyt yksinhuoltaja Sam Laker on lähdössä poikansa kanssa Itä-Saksaan Leipzigin messuille. Britannian tiedustelupalvelu tietää Lakerin sodanaikaiset ansiot tarkka-ampujana ja värvää hänet viekkaudella ”pikku tehtävään”, joka vasta vähitellen paljastuu hänelle: tappamaan rautaesiripun taakse loikanneen brittiagentin, joka on salaisuuksineen matkalla Moskovaan Itä-Saksan kautta. Brittivakoojat kidnappaavat Lakerin pojan ja väittävät tämän kuolleen saadakseen miehen aggressiiviseen tilaan tappotehtävää varten.[1][2]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Paula Talaskivi kirjoitti Frank Sinatran ansaitsevan ”uuden tyylin työstään” täydet pisteet: ”Hän näyttää tosiaankin miehen tavoin toimivalta mieheltä, hänessä on sopivia merkkejä menestyksestä ja rankoista kokemuksista [--] ja lopun reagoinnit vakuuttavat.” Hän kehui myös kuvaaja Otto Hellerin ”erikoislaatuisia kuvaushakeutumia”.[3] Muut aikalaiskriitikot ja myöhemmät arvioijatkin ovat kehuneet Sinatran roolityötä, mutta moittineet Vaughanin ylinäyttelemistä, hidasta kerrontarytmiä ja tarinan kaukaa haettuja käänteitä[2][4]. The New York Timesin arvostelija piti brittitiedustelulle käsikirjoitettuja toimintatapoja täysin epäuskottavina[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 'The Naked Runner' Arrives at Murray Hill and Forum. The New York Times, 20.7.1967. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 16.4.2023.
  2. a b Schwartz, Dennis: Naked Runner, The dennisschwartzreviews.com. 5.8.2019. Viitattu 16.4.2023.
  3. Talaskivi, Paula: Viikon elokuvia: Kamalia kiristäjiä Englannista. Helsingin Sanomat, 2.11.1967, s. 12. Näköislehti (maksullinen).
  4. The Naked Runner Variety. 31.12.1966. Viitattu 16.4.2023.