Kino Tapio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elokuvateatteri Kino Tapio Joensuussa on yksi Suomen vanhimmista alkuperäisessä käytössä toimivista elokuvateattereista. Se on toiminut vuodesta 1927. Teatterin alkuperäinen nimi on Oy Elävienkuvien Teatteri Tapio. Sen ensimmäinen esitys oli 29. marraskuuta 1927 Uuno Eskolan ohjaama Ei auta itku markkinoilla.

Kino Tapio.

Tapion uusitut tilat valmistuivat 30. syyskuuta 2005 ja Kino Tapio muuttui Elokuvateatterikeskus Tapioksi. Paikka on Joensuun keskustassa Kauppakatu 27:ssä sijaitseva suojelutalo. Elokuvateatteri Tapion omistaa perheyritys Savon Kinot Oy, joka hankki Tapion vuonna 1990.

Elokuvateatterikeskus Tapiossa on neljä salia, joissa on yhteensä 652 katsojapaikkaa. Saleissa on Dolby Digital -äänimaailma, akustiikka on rakennettu THX-kriteereillä. Teatterissa on myös mahdollisuus katsoa stereoskooppisia 3D-elokuvia.

Erikoistapahtumia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Rokumentti - rockelokuvafestivaali marraskuussa
  • Viscult - dokumenttielokuvafestivaali lokakuussa
  • Cinemare - kauhu- ja roskaelokuvayö marraskuussa

Historian lehdiltä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanomalehti Karjalaisessa oli 29.11.1927 ilmoitus elokuvasta ja avajaisista:

"Pyydämme kohteliaimmin ilmoittaa, että tänään avataan teatterimme ja näytellään avajaisnäytäntönä 29/11- 2/12 vauhdikas, voimaa ja rakkautta uhoava kotimainen elokuvauutuus "Ei auta itku markkinoilla". Näytännöt alkavat arkisin klo 6 ip, sunnuntaisin klo 2 ip. Triosoittoa näytäntöjen alusta klo 10 ip. Suljemme alkavan teatterimme arvoisan yleisön suosioon."

Savon Kinot (Arkistoitu – Internet Archive)