Huippu-urheilun instituutti Kihu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kihu

Huippu-urheilun instituutti Kihu (ent. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu)[1][2] on Jyväskylässä sijaitseva Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämissäätiön ylläpitämä huippu-urheilun monitieteinen palveluorganisaatio, joka edistää suomalaista kilpa- ja huippu-urheilun soveltavaa tutkimusta ja parantaa sen hyväksikäyttöä käytännön valmennuksessa. Kihu kantaa päävastuun huippu-urheilulle tärkeiden tutkimus-, kehitys- ja tietopalvelutehtävien hoitamisessa ja koordinoinnista yhteistyössä urheilun lajiliittojen, Suomen Olympiakomitean ja Suomen Paralympiakomitean kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu perustettiin keväällä 1990 Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiöön itsenäiseksi yksiköksi. Perustamista tukivat Jyväskylän yliopisto, opetusministeriö ja Suomen Olympiakomitea. KIHUn toiminta-ajatukseksi valittiin kilpa- ja huippu-urheilun tutkimus ja sen soveltaminen käytännön valmennus- ja koulutustoimintaan ja siten KIHUn tehtäväksi määriteltiin omalta osaltaan suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuuden turvaaminen.

Toimintansa Kihu aloitti 1.1.1991 veikkausvoittovaroista saadun toiminta-avustuksen turvin. Avustuksella Kihuun palkattiin määräaikaisiin tehtäviin neljä vanhempaa ja kaksi nuorempaa tutkijaa, kolme tutkimusassistenttia sekä neljä muuta työntekijää. Jatkossa määräaikainen henkilöstö on muun rahoituksen turvin kasvanut. Vuosikertomuksen 2011 mukaan toimintakaudella 2011 KIHUn palveluksessa osa- tai kokoaikaisena oli yhteensä 41 henkilöä.

Vuoden 2000 alussa Kihun toiminta siirtyi Likes-säätiöstä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämissäätiön (Kihu-säätiö) alaisuuteen. Kihu-säätiön perustivat Suomen Olympiayhdistys, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän kaupunki ja Likes-säätiö 6.10.1999. Kihun tehtävät säilyivät ennallaan. Uuden säätiön alaisuudessa Kihu pyrkii tehostamaan yhteistyötään kilpaurheilun alueella toimivien tahojen kanssa.

Vuoden 2013 alusta alkaen Kihu on vastannut Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön Osaamisohjelman johtamisesta ja toiminnan koordinoinnista. Osaamisohjelma vastaa huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämistoiminnan sekä valmennusosaamisen kehittämisestä ja toteutuksesta. Tavoitteena on olla vuoteen 2020 mennessä koko Urheilijan polun osaamisen edelläkävijä. Osaamisohjelma toimii osaamis- ja asiantuntijaresurssina urheiluakatemia- ja huippuvaiheen ohjelmalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia - Tutkimusta ja kehitystyötä jo 30 vuoden ajan KIHU. Viitattu 19.8.2022.
  2. KIHU uudisti nimensä ja brändinsä www.epressi.com. 28.4.2022. Viitattu 19.8.2022.