Kiinteäpolttovälinen objektiivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Canon 85 mm f/1.8.

Kiinteäpolttovälisen objektiivin polttoväli on vakio ja siten sillä ei ole mahdollista zoomata.[1] Kiinteäpolttovälinen objektiivi on kameroiden ensimmäinen objektiivityyppi ennen muuttuvapolttovälisen objektiivin (zoom-objektiivi) kehittämistä.

Ennen zoom-objektiiveja kameroiden polttoväliä saatettiin muuttaa esimerkiksi laatikkokameroissa palkeen avulla, jolla objektiivin ja valotettavan filmin välinen etäisyys muuttui niiden välissä olevan palkeen supistuttua tai pidennyttyä siksi, että objektiivia liikuteltiin kiskoja pitkin eteen- tai taaksepäin.

Kiinteäpolttovälisten objektiivien etuna on mm. rakenteen yksinkertaisuus ja nykyään useissa valokuvaamisen lajeissa suositaan kiinteäpolttovälisiä objektiiveja. Kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa on myös yleensä parempi valovoima kuin muuttuvapolttovälisissä. Suurimmilla valotusaukoilla varustetut objektiivit ovat kiinteäpolttovälisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David D. Busch: David Busch's Quick Snap Guide to Using Digital SLR Lenses, s. 16. Cengage Learning, 2008. ISBN 9781598636611. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]