Kiinan tasavallan armeija

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kiinan tasavallan asevoimat)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinan tasavallan armeijan lippu.

Kiinan tasavallan armeija (kiin. 中華民國陸軍, Zhōnghuá Mínguó Lùjūn) on Kiinan tasavallan asevoimien suurin aselaji. Noin 80% armeijasta sijaitsee Taiwanissa. Loput on sijoituttu Kinmenin, Matsun ja Penghun saarille.

Armeijan päätehtävänä on puolustautuminen mahdollista aseellista hyökkäystä vastaan, vastahyökkäykset maihinnousua vastaan sekä kaupunkisodankäynti.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinan tasavallan armeija koostuu 3 armeijasta, 5 armeijakunnasta, 35 prikaatista (25 jalkaväkiprikaatia, 5 panssariprikaatia ja 3 moottoroitua jalkaväkiprikaatia). Kaikki jalkaväkiprikaatit siirrettiin reserviin vuoden 2005 jälkeen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinan tasavallan armeija perustettiin vuonna 1925 Sun Yat-senin johtaman Guomindang-puolueen aseellisena osana nimellä kansallinen vallankumousarmeija. Se osallistui Toiseen Kiinan-Japanin sotaan ja Kiinan sisällissotaan ennen Kiinan tasavallan johdon vetäytymistä Taiwaniin vuonna 1949. Vuoden 1949 jälkeen Kiinan tasavallan armeija on osallistunut sotatoimiin Kinmenin ja Dachenin saaristossa Guningtoun taistelussa ja sekä ensimmäisessä että toisessa Taiwanin kriisissä. Kiinan tasavallan armeijan kommandot tekivät myös usein iskuja Fujianin maakuntaan. 1970-luvulle saakka armeijan virallisena tavoitteena oli palauttaa Kiinan mantereella sijaitsevat alueet Kiinan tasavallan osaksi. Sotatilalain purkamisen jälkeen vuonna 1988 ja 1990-luvulla tapahtuneen demokratisoitumisen myötä armeijan tehtäväksi on muodostunut Taiwanin, Penghun, Kinmenin ja Matsun puolustaminen.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiinan tasavallan armeija.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Republic of China Army