Kiiking

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiikingiä harjoitteleva mies.

Kiiking on urheilulaji, jonka on kehittänyt virolainen Ado Kosk noin vuonna 1996.

Viron kielessä kiik tarkoittaa keinua. Kiiking-keinun aisat on valmistettu teräksestä niin, että keinuja voi heilahtaa keinun akselin ympäri. Keinuja on jaloista kiinni keinun laudassa. Keinumisen aloittamiseksi keinuja ottaa vauhtia kyykistyen ja nousten keinussa, ja taitava keinuja heilauttaa itsensä ympäri.

Ado Kosk havaitsi, että keinuminen akselin ympäri on sitä vaikeampaa, mitä pitemmät keinun aisat ovat. Hän suunnitteli ja patentoi teleskooppiaisat, joita voi pidentää, jos haluaa tehdä keinumisesta vaikeampaa. Voittaja on se, joka keinuu ympäri pisimmillä aisoilla.

Vuonna 2015 keinui yhdysvaltalainen Matt Dart Georgiasta ennätyksellisellä 5,31 metrin keinulla, mutta ennätyksen rikkoi Jon Kasprisin uudella 5,66 metrin keinulla. Vuonna 2012 teki aucklandilanen Maxwell White Uuden-Seelannin ennätykseksi 4,83 metriä.[1] Viron ennätyksen 7,03 metriä on tehnyt vuonna 2012 Ants Tamme, joka rikkoi edellisen, Andrus Aasamäen, ennätyksen 7,02 metriä vuodelta 2004, ja hän pääsi sillä Guinnessin ennätyslistalle.[2]

Kiiking-keinu muistuttaa perinteistä kyläkeinua (aisakeinu, juhannuskeinu).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kiiking