Kiihtyvyysmittari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiihtyvyysanturi on laite, joka mittaa asianmukaista kiihtyvyyttä. Oikea kiihtyvyys, joka on kehon kiihtyvyys tai nopeuden muutosnopeus) omassa hetkellisessä lepokehyksessä, ei ole sama kuin koordinaattikiihtyvyys, koska se on kiinteän koordinaatin kiihtyvyys. järjestelmään. Esimerkiksi maan pinnalla levossa oleva kiihtyvyysmittari mittaa maan painosta johtuvan kiihtyvyyden suoraan ylöspäin (määritelmän mukaan) g ≈ 9,81 m / s2. Sitä vastoin vapaassa pudotuksessa olevat kiihtyvyysmittarit (jotka putoavat kohti Maan keskustaa nopeudella noin 9,81 m / s2) mittaavat nollan.

Kiihtyvyysmittarilla on useita sovelluksia teollisuudessa ja tieteessä. Erittäin herkät kiihtyvyysanturit ovat lentokoneiden ja ohjusten inertiaalisen navigointijärjestelmän komponentteja. Kiihtyvyysmittareita käytetään pyörivien koneiden tärinän havaitsemiseksi ja seuraamiseksi. Kiihtyvyysmittareita käytetään taulutietokoneissa ja digitaalikameroissa siten, että kuvat näytöllä näytetään aina pystyssä. Kiihtyvyysmittareita käytetään drooneissa lennon vakauttamiseksi. Koordinoituja kiihtyvyysmittareita voidaan käyttää mittaamaan oikean kiihtyvyyden, erityisesti painovoiman, eroja niiden erotuksen suhteen avaruudessa; ts. gravitaatiokentän gradientti. Tämä painovoimagradiometria on hyödyllinen, koska absoluuttinen painovoima on heikko vaikutus ja riippuu maapallon paikallisesta tiheydestä, joka on melko vaihteleva.

Yksi- ja moniakseliset kiihtyvyysanturimallit ovat saatavissa oikean kiihtyvyyden suuruuden ja suunnan havaitsemiseksi vektorimääränä. Niitä voidaan käyttää suunnan havaitsemiseen (koska painon suunta muuttuu), koordinoida kiihtyvyyttä, värähtelyä, iskua ja putoamista. resistiivisessä väliaineessa (tapaus, jossa oikea kiihtyvyys muuttuu, koska se alkaa nollasta, sitten kasvaa). Mikromateriaaleilla varustetut mikroelektromekaaniset järjestelmät (MEMS) kiihtyvyysmittarit ovat yhä läsnä kannettavissa elektronisissa laitteissa ja videopelien ohjaimissa laitteen sijainnin havaitsemiseksi tai pelitulon tarjoamiseksi.