Khosrau I

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Khosrau I:n kolikoita

Khosrau I (pers. ‏خسرو‎), myös Anushirvan (pers. انوشيروان), oli Persian sassanidihallitsija, joka oli vallassa vuodet 531579.[1] Häntä pidetään yleisesti kuuluisimpana sassanideista. Khosraun edeltäjä oli hänen isänsä Kavadh I.

Khosraun aikana Persiassa perustettiin monia uusia kaupunkeja, rakennettiin mahtavia palatseja, siltoja ja patoja sekä korjattiin kauppateitä. Hänen valta-aikanaan persialainen tiede ja taide kukoistivat ja sassanidivaltakunta oli vaurautensa huipulla.

Valtakautensa alussa Khosrau I teki "ikuisen rauhan" Itä-Rooman keisari Justinianus I:n kanssa. Kuitenkin jo vuonna 540 Khosrau valtasi Syyrian ja hävitti Antiokian kaupungin. Seuraavien vuosien aikana Khosrau varmisti persialaisvallan Egrisissä ja Mesopotamiassa. Egrisi palautettiin lopullisesti Itä-Roomalle vasta vuoden 562 rauhansopimuksella.

Turkkilaisten kanssa Khosrau I kävi sotaan hefthaliittejä vastaan. Khosrau valotti vuonna 567 Baktrian. Noin vuonna 570 Jemenin hallitsijasuku pyysi persialaisilta apua Aksumin etiopialaisia vastaan. Khosrau lähetti laivueen ja pienen armeijan, joka karkotti etiopialaiset Jemenistä, minkä jälkeen Jemen oli riippuvainen Persiasta. Vuonna 572 Armenia ja Iberia kapinoivat Rooman avulla. Anatoliaan tunkeutuminen epäonnistui Khosraulta kuitenkin pahoin ja Khosrau vetosi rauhaan vuonna 579. Vielä rauhanneuvottuiden ollessa kesken Tiberius II Constantinuksen kanssa Khosrau I kuoli ja hänen poikansa Hormizd IV nousi valtaistuimelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietäjä, 01.02.1914, nro 2, s. 16. Kansalliskirjasto Viitattu 30.07.2017.
Edeltäjä:
Kavadh I
Persian kuningas
531–579
Seuraaja:
Hormizd IV
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Khosrau I
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.