Keskustelu wikiprojektista:Ranska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ranskan keskiaika[muokkaa wikitekstiä]

Ystävä hyvä, siis Juusomoro, katselin juuri tuossa Robert Fossierin teosta Ranskan keskiajasta. Siinä on kolme osaa eli 350-950, 950-1250 ja 1250-1520. Se on vain pieni lyhennelmä niistä lukuisista teossarjoista, joita aiheesta on kirjoitettu. Kun toivot artikkelia, niin mihin toiveesi tarkalleen kohdistuu, vai olisiko se ymmärrettävä vain jonkinlaiseksi yhteenvedoksi asiasta? Voisin ajatella tuollaisen artikkelin kirjoittamista, mutta pelkään, että siitä tulee liian laaja ja jopa mahdoton toteutettavaksi. Ehkäpä juuri Ranskan historia on tuon ajan kansallisista historioista laajin ja monipuolisin. Katso esim Täältä. Ystäväälisesti --Alexius Manfelt 12. lokakuuta 2008 kello 13.56 (EEST)

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole kirjoittaa kaikesta kaikki, vaan kaikkein tärkeimmistä tärkeimmät. Muuta sisältöä voi sitten siirtää muihin artikkeleihin. Ei tuo artikkeli Ranskan keskiajasta suinkaan mikään mahdottomuus ole, kunhan se toteutetaan järkevästi. --qWerk 12. lokakuuta 2008 kello 14.05 (EEST)
Löysin linkin artikkelista Ranskan historia, ja ajattelin, että sellainen olisi hyvä toteuttaa. Tietenkin, jos intoa riittää kirjoittaa kaikista 350-950, 950-1250 ja 1250-1520 laajat artikkelit, se sopii minulle vallan mainiosti. --Juusomoro 12. lokakuuta 2008 kello 14.11 (EEST)
Tulla ranskankielisella vastaavalla sivulla täällä on melkoinen paketti tietoa keskiajasta, ehkä sen voisi sovitelleen ja muokaten kääntää meikäkielelle? Mitä mieltä olette? Sillä se on kohtuullisen lyhyt. Muuten ollessani menneinä vuosina ranskankielisille proffille tarkoitetussa kuukauden seminaarissa Ranskassa, niin sen aiheena oli, että onko Ranskan historia yhtä kuin maailman historia? Ja niin vain kävi, että kaikki muut totesivat, että se on ihan sama asia! Mutta minä en yhtynyt näkemykseen, enkä yhdy vieläkään. Näkemyksiänne! --Alexius Manfelt 12. lokakuuta 2008 kello 14.20 (EEST)
Ei Ranskan historia tietenkään ole yhtä kuin maailman historia, silloinhan jäisi yli 200 aluetta pois. Voihan aiheesta kirjoittaa vaikka 100 k järkitekstiä, jos vain mielenterveys kestää. Tästä 100 k tekstistä taas voi lähteä jakamaan lyhyemmiksi artikkeleiksi. Todettakoon, että keskiajalla oli tapahtumia muuallakin maailmassa, esim. Mongoliassa, jossa Tsingis-kaani valloitti Aasiaa. Miten tähän aiheeseen muuten liittyi se, onko Ranskan historia sama kuin maailman historia, onhan maailman tilanteesta keskiajalla jo artikkeli. Niin, ja kyllähän siellä muustakin puhutaan kuin Ranskasta :). --Juusomoro 12. lokakuuta 2008 kello 14.52 (EEST)
Niin joo, se ensimmäinen kysymys... Tuo on hyvä tekstin pituus, sitä voi tietenkin laajentaa omissa pääartikkeleissa, mutta tähän Ranska keskiajalla-artikkeliin se on mielestäni juuri passeli. Näitä tarkempia aikakausia voisi katsoa tuosta mainitsemastasi kirjasta. --Juusomoro 12. lokakuuta 2008 kello 14.56 (EEST)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_de_France#Le_Moyen_.C3.82ge_et_la_formation_de_la_France Kommentin jätti Alexius Manfelt (keskustelu – muokkaukset).

Niin, juuri tuota tekstiä tarkoitinkin. --Juusomoro 12. lokakuuta 2008 kello 15.02 (EEST)
Halusin vain kertoa, että pitää yrittää välttää ranskalaisen historiantulkinnan sudenkuopat, sillä siellä tosiaankin on vallalla yleisesti käsitys, että Ranskan historia on maailmanistoriaa, vaikka kuinka tutkijat yrittäisivät kirjoittaa tai sanoa muuta! Itse olen siihen törmännyt kun olen kirjoittanut Ranskan keskiajasta erilaisia teesejä ja opinnäytteitä eri yliopistoihin ja muutenkin. Mutta yritetään pistää projekti alulle, mutta toivon siihen muilta kriittistä suhtautumista. Ystävyydellä --Alexius Manfelt 12. lokakuuta 2008 kello 15.05 (EEST)
Heti, kun sanoit, että olen niin nopea, ettet pysy vauhdissa, joudut odottamaan uutta kommenttia yli tunnin :). Mitä tarkoitit tällä kriittisellä suhtautumisella, en usko, että tarkoitit, että pitäisi kritisoida kaikkea, mitä teet... --Juusomoro 12. lokakuuta 2008 kello 16.11 (EEST)

Juusomoro, katso tätä], se on malline ranskan historiaan. Olisiko syytä meidän tehdä samanlainen? Se on jo osittain täytetty, mutta siinä olisi kuitenkin puuhaa ja tekemistä. Kerro näkemyksisäsi. Tuus --Alexius Manfelt 12. lokakuuta 2008 kello 23.25 (EEST)

Sen ymmärsin minäkin, että se on Ranskan historia-malline :). Tietenkin kannatan mallineen loppuun täyttämistä, jos se mielestäsi on vajaa, muovaa vain mielesi mukaan. --Juusomoro 13. lokakuuta 2008 kello 18.47 (EEST)