Keskustelu ohjeesta:Juonipaljastukset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmeisesti oopperoita tämä ei koske, synopsis artikkelissa lienee toivottavaakin? --Jacofin 2. huhtikuuta 2006 kello 19.18 (UTC)

Tuskin koskee, harvemmin kai juoni on oopperassa se tärkein. --Jetman 2. huhtikuuta 2006 kello 19.19 (UTC)

Miten olisi merkintä, jossa kerrotaan milloin juonipaljastus päättyy? En keksinyt parempaakaan paikkaa ehdottaa tätä kuin tämä keskustelusivu.. --TPG 10. elokuuta 2006 kello 16.06 (UTC)

Joku teki jo sellaisen tänään: {{juonipaljastus loppu}}. --Tve4 10. elokuuta 2006 kello 13.09 (UTC)

Spoilerit avattavaksi[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni Juonipaljastus-mallineeseen voisi yhdistää Avattava-mallineen toiminnan, jolloin koko juonipaljastus on aina aluksi piilossa ja sen saa näkyviin vain erikseen klikkaamalla. Pihka 11. elokuuta 2007 kello 17.47 (UTC)

Kannatetaan. Nykyäänhän koko malline on järjetön, sillä sen jälkeen alkaa suoraan "paljastettava" teksti seuraavalta riviltä. Normaali lukijahan rekisteröi sekä varoitusmallineen että juonipaljastuksen alun samalla katseella ja samalla silmäyksellä, voimatta sille mitään. Harva lukijahan lukee vain ja ainoastaan kirjaimen kerrallaan, katse tiukasti vain yksittäisessä sanassa. Vähintäänkin mallinetekstin jälkeen pitäisi tulla muutama rivi tyhjää, mieluummin juonipaljastus olisi tosiaan aina oletusarvoisesti piilossa. Jillord 12. lokakuuta 2007 kello 12.31 (UTC)
Vahvasti samaa mieltä, nuo spoiler-varoitukset nykyisellään ovat melko tyhjän kanssa. Viedäkseni ideaa vielä hieman pidemmälle, jos artikkelin pääsisältö on juoniselostusta, eikä spoilereita voi kohdistaa vain yhteen juonikohtaan, pieni ilmoitus artikkelin ylänurkassakin ajaisi asian paremmin mitä nuo varoitukset ripoteltuna keskelle artikkelia. Ne ovat joko ärsyttäviä tai sitten tulee vahingossa luettua niiden jälkeenkin. Tämä on toki oma mielipiteeni. Tämän lisäksi näkisin kätevänä tämän ehdotetun spoiler-piilottajan, jota käytettäisiin jos kaikki artikkelin spoilerit ovat tiiviisti yhdessä kohtaa. Lisäksi jos tämän spoiler-piilotuksen voisi kytkeä pois asetuksista, ei tämän pitäisi häiritä konservatiivisempiakaan ihmisiä. Toivoisin aiheesta enemmän kannanottoja. --Mystik 12. tammikuuta 2008 kello 15.01 (UTC)
Myös kannatan ideaa. Vaikeaa yrittää etsiä juonipaljastuksen loppukohtaa lukematta tekstiä, jos haluaa tutkia vielä artikkelin alaosaakin. --Chaosphere 9. lokakuuta 2009 kello 18.06 (EEST)
Kannatan. Teemu Leisti 30. toukokuuta 2010 kello 12.50 (EEST)

Tarpeettomia ilmoituksia[muokkaa wikitekstiä]

En-wikin kohdan en:Wikipedia:Spoiler#When not to use spoiler warnings voisi kääntää tännekin. Ellei kelpaa kokonaisuudessaan, niin aikakin kaksi alinta kohtaa: juonimallinetta ei tarvita otsikon "juoni" alla, juonimallinetta ei tarvita artikkeleissa, jotka tietysti kertovat juonesta, kuten henkilöhahmoartikkelit tai luettelot kirjan henkilöistä ja maailmasta. -tKahkonen 9. kesäkuuta 2007 kello 19.01 (UTC)

Oma henkilökohtainen partisaanimielipiteeni on että hoovee. En-wikin uusittu spoileriohjesääntö rusikoitiin läpi esteettisen haitan ja "epätietosanakirjamaisuuden" perusteella pysähtymättä lähes ollenkaan pohtimaan juonimallinteen massapoiston vaikutusta lukijoihin, eli heihin, joita varten se on tehty. Uusimispäätös tehtiin kahden päivän keskustelun jälkeen en:Wikipedia:Request for Comments - sivulla, jota hyvin harva tavallinen wikipedisti edes lukee, 12-4 - äänestyksen tuoman "ylivoimaisen konsensuksen" voimin. Mainittu konsensus hävisi kuin tuhka tuuleen, kun tästä 45'000 sikäläistä artikkelia koskettavasta asiasta järjestettiin myöhemmin minkäänlaista yleistä tiedotusta. Tämä ei ole imitoimiskelpoista käytöstä, ei ainakaan ilman asian järkevää puintia. --Kizor 10. kesäkuuta 2007 kello 12.04 (UTC)
Niin ja moi Kahkonen, hauska nähdä. --Kizor 10. kesäkuuta 2007 kello 12.06 (UTC)
Beyond pitäisi ehkä kääntää, jos se on hyvä :-) -tKahkonen 10. kesäkuuta 2007 kello 12.25 (UTC)
Paljon mielummin sitä kääntää kuin mitään Warlordsia. :-) Peruslaajennuksen pitäisi olla suhteellisen kivuton, mutta skenaarioissa menee ikä ja terveys - ne penteleet ottavat Fall From Heavenin virallisesti mukaan. Nyt meni kuitenkin hieman asian viereen. --Kizor 10. kesäkuuta 2007 kello 12.51 (UTC)
Okei, harmi että täällä on noin tarkkasilmäisiä lukijoita. Minusta on kuitenkin melkoisen turhaa kertoa otsikon "juoni" alla, että nyt tulee juonipaljastuksia. -tKahkonen 10. kesäkuuta 2007 kello 12.25 (UTC)
Juoni-otsikon alla on tosiaan aika tyhmää käyttää tujota mallinetta. Saa olla aika uuno, jos ei tajua mitä juoni-otsikon alla lukee ilman aroitus mallineita. qWerk 10. kesäkuuta 2007 kello 12.32 (UTC)
Voidaan varmaankin lisätä ohjeeseen virkkeet: Mallinetta ei tarvitse merkitä sellaisten otsikoiden kuin "juoni" tai "tapahtumat". On itsestään selvää, että niiden alla on juonipaljastuksia. -tKahkonen 11. kesäkuuta 2007 kello 09.05 (UTC)

Kolmas ehdotus, mikä varmaan voidaan hyväksyä: juonipaljastuksethan ovat näitä nykyajan hömpötyksiä, eikä niitä tarvita klassikoiden juonta selitettäessä. Miltä näyttäisi juonipaljastusmalline Muodonmuutoksia- tai Seitsemän veljestä -artikkelissa? -tKahkonen 14. kesäkuuta 2007 kello 10.12 (UTC)

Klassikot ovat tosiaan erikseen, mutta esimerkiksi viimeisimmän Harry Potterin kohdalla monelta suomalaiselta lukijalta saattoi suu mutristua, kun seitsemännen osan suomennokseen oli vuosi jäljellä, ja suomi-wikiin oli jo heitetty englanninkielisestä artikkelista kaikki kriittiset loppuratkaisut. Eikä se paljoa auta edes varovaista lukijaa, jos juonipaljastusvaroitus oranssine varoitusteksteineen hyppää silmille seuraavasti:
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Hermione onkin Harryn sisko, ja Snape hänen pimeälle puolelle kääntynyt isänsä, joka heittää Voldemortin reaktorikuiluun!
Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Jillord 12. lokakuuta 2007 kello 12.38 (UTC)
Juonipaljastusmalline näyttäisi hyvältä ainakin artikkelissa Seitsemän veljestä (itse en ole lukenut enkä tiedä sen juonta) ja lisäksi kaikkien niiden naamassa, jotka kuvittelevat että on ylipäätänsä olemassa teoksia, joiden juonen "kaikki" tietävät. —MikkoM () 14. lokakuuta 2007 kello 23.03 (UTC)


Täyslaidallinen[muokkaa wikitekstiä]

Tupsahdin tänne tavallisista ympyröistäni en-wikistä, soveltamaan mitä olen oppinut siellä parhaillaan neljättä viikkoa jatkuvasta katkerasta kädenväännöstä spoilereista.

En kiistä, eikä ole edes mahdollista kiistää, etteivätkö mallinteet juoniosioissa olisi redundantteja, ja jos ne vaikuttaisivat ainoastaan juoniosioihin kannattaisin poistoa. Sitä ne eivät tee: jos "juonipaljastus loppu" on käytössä, varoitus pätee siihen asti ja merkkaa loput artikkelista turvalliseksi, ja jos ei, se varoittaa myös kaikesta juonen jälkeen tulevasta. Juonikuvauksilla on vieläpä luonnostaan taipumusta olla artikkeleissa aikaisin. Varoitukset ovat myös selkeä visuaalinen kiintopiste spoilereitten välttämiseen, voi että mitä kieltä, joka vähentää merkittävästi mokaamisen todennäköisyyttä.

Varoitukset ovat tärkeä asia: Edellämainitulla RfC-sivulla, jota harvat lukevat, kaksi kolmasosaa vastasi kysyttäessä käyttävänsä niitä, ja pystyyn pistämälläni kyselyssä Wikipediaan liittymättömällä nörttifoorumilla luku on 28 äänen kohdalla 64%. Niiden vähentämisestä saatava hyöty on pieni ja pääasiassa esteettinen, mutta liian suuri harvennus voi aiheuttaa merkittävää hallaa käytettävyydelle. Varovaisuus on parhaaksi. --Kizor 14. kesäkuuta 2007 kello 04.34 (UTC)

Hyöty ei ole esteettinen vaan järjellinen. Juonipaljastus on typerä monissakin kohtaa ja antaa Wikipediasta hölmön kuvan. Mallinetta voi käyttää juoniosion jälkeen, jos sille on siellä tarvetta. Ei se käytettävyyttä haittaa. -tKahkonen 14. kesäkuuta 2007 kello 10.12 (UTC)
Olen satunnainen fi-wikin käyttäjä ja täytyy tunnustaa, ettei minua häiritse ollenkaa nuo juonipaljastus-tägit. Toisaalta voisi mainita, ettei minua häiritsisi jos niitä ei olisi ollenkaan. Tosiaan sen verran löytyy allekirjoittaneelta järkeä, että osaan olla lukematta uuden lempielokuvan juonenkäänteistä ilman spoiler-tägejäkin. My two cents. 62.78.163.12 6. heinäkuuta 2007 kello 19.43 (UTC)

Varoittamisen poistamisesta[muokkaa wikitekstiä]

Kts. Wikipedia:Kahvihuone_(käytännöt)#Juonipaljastuksista_ilmoittaminen_pois -- Usp 15. elokuuta 2008 kello 23.05 (EEST)

Turhat spoilerit pois, turhat varoitukset pois[muokkaa wikitekstiä]

Juonipaljastukset - ja varoitukset niistä - ovat ehkä tarpeen joissakin tilanteissa, mutta niitä pitäisi minusta käyttää paljon säästeliäämmin. Kaipaisin enemmän takakansi-tyyppisiä väljiä juoniluonnehdintoja, joita ei tarvitse määritellä juonipaljastuksiksi. Jos etsii tietoa kirjasta tai elokuvasta johon suunnittelee ehkä tutustuvansa, on ikävä lukea artikkelia, jossa ei kerrota mitään sen sisällöstä muuten kuin juonipaljastus-mallineen alla. Tästä esimerkiksi voisi ottaa varoitusmallineen tarpeettomana pois, sen sijaan esim. tämä kaipaisi ehkä yleiskuvausta ilman varoitusta, ja lisäksi spoileri on turhan pitkä. Siltä osin kun juonipaljastuksia halutaan kirjoittaa, kannaten ehdotusta, että ne tulisi kirjoittaa avattavaan mallineeseen, jotta ne paljastuvat vain erikseen klikkaamalla.--LemonKing 9. marraskuuta 2011 kello 14.38 (EET)