Keskustelu mallineesta:Yhdiste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moolimassan yksikön voisi laittaa suoraan mallineeseen. Olisi parempi, jos kelvinit olisi pakko merkitä (sulamispiste_celsius, sulamispiste_kelvin). Kuvatkin voisi yrittää jotenkin saada mallineeseen kiinni. --Hartz 19. syyskuuta 2006 kello 19.56 (UTC)

Suhtaudun kaikkeen mallineeseen valmiiksi pantuun vähän epäilevästi. Voisin kuvitella, että moolimassan yhteyteen haluttaisiin joskus sanallinen huomautus kidevedestä tai jostakin muusta, minkä pitäisi tulla yksikön jälkeen. Voisihan yksikön tehdä vapaaehtoiseksi kentäksi ja oletukseksi g/mol, mutta se jäisi mallineen toisesta artikkelista kopioivalta peruskäyttäjältä huomaamatta, ja hänellä voisi kuitenkin olla jokin tärkeä huomautus mielessään. Lisäksi on johdonmukaista, että kaikkien lukuarvojen jälkeen on ilmoitettava yksikkö. Lämpötiloissa taas olisi minusta selvintä, että samalle riville tuleva tieto syötetään yhteen kenttään, kuten muissakin kohdissa. On jotenkin helpompaa muokata, kun näkee jo muokkaustilassa, miten teksti asettuu artikkeliin. Enkä oikein tiedä, kannattaako kelvinpakko, kun lähteissä käytetään usein vain celsiusasteita ja muuntaminen ei välttämättä kaikilta onnistu. Tarkoitatko kuvien kiinnittämisellä sitä, että kentän kuva lisäksi olisi vapaaehtoinen kenttä kuva2? Siinä voisi olla ideaa. --Tsemii 19. syyskuuta 2006 kello 22.11 (UTC)
Kyllä sen muuntamisen pitäisi jokaisen, joka näitä muokkaa tietää.. Ei ole vaikeaa, vaikka yleistäisi vaan +273. Mutta mallineeseen olisi varmaan hyvä saada jotain tietoa kemikaalin myrkyllisyydestä. R- ja S-lausekkeet ja merkit kuvina. – linnea 1. joulukuuta 2006 kello 13.38 (UTC)
Kelvineihin muunnettaessa yhteenlasku ei sinänsä ole vaikeaa, mutta desimaaleissa tarvitaan jonkin verran järkeilyä. Esimerkiksi rikkidioksidille on tällä hetkellä annettu celsiusasteet yhdellä desimaalilla ja kelvinit kahdella (isompi ongelma tosin lienee se, että sulamispiste on monissa lähteissä kolme astetta pienempi). Turvallisuustietojen ilmoittamisessa minulla on kaksi huolta. Mitä enemmän mallineeseen lisätään kohtia, sitä hölmömmiltä lyhyet artikkelit näyttävät. Kuvat lisäisivät pituutta varsin paljon. S-lausekkeet taas ovat toimintaohjeita, eikä Wikipedian mielestäni tarvitse niitä antaa. Pelkään lähinnä sitä, että joku ilmoittaa vahingossa tai tahallaan väärän lausekkeen ja sitten joku kotikemisti luottaa sokeasti siihen ja sokeutuu oikeasti. Varmaan lähes kaikissa yhdisteartikkeleissa on kuitenkin linkki kemikaalikorttiin tai OVA-ohjeisiin, joista turvallisuusasiat voi katsoa. Kelpaisiko sellainen vähäeleinen ratkaisu, että mallineen loppuun lisätään vapaaehtoinen kenttä ”Varoitukset”, johon pantaisiin Euroopan unionin varoitusmerkinnät? Esimerkiksi dietyylieetterille kirjoitettaisiin: ”erittäin helposti syttyvä (F+), haitallinen (Xn)”. --Tsemii 1. joulukuuta 2006 kello 23.23 (UTC)
Sellainen voisi olla ok. – linnea 2. joulukuuta 2006 kello 08.59 (UTC)

Mitäköhän kohta tarkoittaa? Mahdollisesti olomuotoa vai väriä jne? Jos sillä viitataan olomuotoon, niin missä lämpötilassa olomuoto ilmoitetaan ja onko kohdalla merkitystä jos kiehumis ja sulamispisteet ilmoitetaan erikseen? --qWerk 10. elokuuta 2007 kello 19.15 (UTC)

Ulkomuodoksi on varmaan tapana ilmoittaa väri ja olomuoto huoneenlämmössä ja normaalipaineessa. Ammoniakin laatikossa on näköjään hajukin, mutta se tuskin kuuluu ulkomuotoon. Tämän kohdan etuna on minusta se, että yhdisteestä saa jonkinlaisen yleiskuvan ilman, että tarvitsee tihrustaa sulamis- ja kiehumispisteitä. --Tsemii 18. elokuuta 2007 kello 20.30 (UTC)

Tästä mallineesta puuttuu Iupac-kenttä, {{Orgaaninen yhdiste}} taas on vailla cas-kenttää. Kumpikohan olisi fiksumpi käyttää esimerkiksi artikkelissa Adeniini, vai voisko jompaa kumpaa mallinetta fiksata? --albval 18. lokakuuta 2007 kello 19.25 (UTC)

Ja myös vapaaehtoinen SMILES-kenttä näyttää puuttuvan... --albval 19. lokakuuta 2007 kello 07.44 (UTC)

Kuva-parametrin toiminnallisuuden muuttaminen[muokkaa wikitekstiä]

Osana tietolaatikkojen toiminnallisuuden yhtenäistämistä ajattelin muuttaa kuva ja kuva2 -parametrit nimille kuva wikikoodina ja kuva2 wikikoodina ja muuttaa vapautuvan parametrin kuva toimimaan samalla tavalla kuin muissa tietolaatikoissa. Samalla muutetaan artikkelit käyttämään noita kuva wikikoodina -parametreja. Keskustelua asiasta on käytännöt kahvihuoneessa ja muutosten wikiprojektisivu on täällä. --Zache (keskustelu) 18. elokuuta 2016 kello 12.30 (EEST)[vastaa]

Mallineiden yhdistäminen[muokkaa wikitekstiä]

Tämän voisi yhtä hyvin yhdistää mallineen {{Orgaaninen yhdiste}} kanssa, monet kentät ovat samoja eikä ole varsinaista hyötyä pitää kahta mallinetta. Ipr1 (keskustelu) 24. toukokuuta 2023 kello 07.20 (EEST)[vastaa]

Ohjattu, ei tarvita kahta käytännössä identtistä mallinetta. Jos on jotain korjattavaa niin tänne keskustelua mitä pitää korjata ja miksi. Ipr1 (keskustelu) 24. toukokuuta 2023 kello 07.47 (EEST)[vastaa]