Keskustelu mallineesta:Koirarotu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Kaikilla roduilla ei taida tuota lempinimeä löytyä, joten laitoin sen valinnaiseksi. Se näkyy vain, jos sille antaa arvon "|lempinimi = jotain". -Anzee 11. elokuuta 2006 kello 09.53 (UTC)

Muuten hyvä, mutta tuo ei nyt toimi. Katso esim. Englanninspringerspanieli. -Aslak 12. elokuuta 2006 kello 08.32 (UTC)
Muutin takaisin alkuperäiseen muotoon, kun en keksinyt vikaa. --Harriv 12. elokuuta 2006 kello 17.44 (UTC)

(Toinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin muutaman puutteen mallinteesta. Esim. tuo määrä on vähän epäselvä: Tarkoitetaanko sillä koirien määrää Suomessa? Jos näin on olisi selkeämpää, jos mallinteessa lukisi määrä Suomessa. En varmaankaan ole ainoa, joka pohtii mitä tällä määrällä tarkoitetaan... Lisäksi on mielestäni aika absurdia laittaa elinikää taulukkoon, kun odotettavissa oleva ikä on kaikilla koirilla melko lailla sama ja lisäksi elinikä vaihtelee suuresti rodun sisälläkin. En usko, että millekään rodulle voidaan sanoa, että sen odotettavissa oleva elinikä on jokin tietty. Korjatkaa, jos olen väärässä =)--ELLusKa_86 13. lokakuuta 2006 kello 13.33 (UTC)

Määrä-kohta on kieltämättä epäselvä, jos taulukossa ei ole täsmennetty mistä määrästä on kyse. Käytännössä tuohon kohtaan pannaan usein nimenomaan koirien määrä Suomessa, jolloin olen ainakin itse lisännyt täsmennyksen (Suomessa rekisteröity n kpl, esimerkiksi). Toisaalta joillekin harvinaisille roduille voi olla mielekästä ilmoittaa koirien kokonaismäärä. Elinikä-kohdassa tavoitteena on kai karkeasti luonnehtia keskimääräistä elinikää; olet oikeassa että se on usein hiukan epämääräinen ja vähemmän keskeinen tieto, mutta kyllä se toisinaan annetaan vastaavissa tietotaulukoissa. -Aslak 13. lokakuuta 2006 kello 19.02 (UTC)
Minä huomasin tuon kummallisen (koirien) määrä -tietokentän vasta nyt, vuonna 2019. Ilmeisesti Wikipediassa on siis jo 13 vuoden ajan ilmoitettu tietolaatikossa tiedossa olevien koirien määrä nimenomaan Suomessa. No, eipä tätä auta sitten enää haukkua tai tälle murista. --Pxos (keskustelu) 11. elokuuta 2019 kello 20.07 (EEST)
Kun ottaa huomioon tuon, miten SKL:n antamassa rekisteröintimäärässä ei ole huomioitu kuolleita koiria (osalle on merkitty ristinmerkki kuoleman merkiksi, mutta hyvin iso osa omistajista ei ole ilmoittanut koiriensa kuolemista, minkä vuoksi valtaosassa roduista elossa olevien koirien määrä Suomessakin on todellisuudessa SKL:n koiranetissä ilmoitettua pienempi), niin kannattaisiko kyseinen määrä-kenttä poistaa mallineesta kokonaan? Toinen ongelmallinen seikka on, että kun on kyse sellaisesta SKL:n ulkopuolisesta rodusta joka kuitenkin on jo rantautunut Suomeen, niin virallista luotettavaa lähdettä kyseisen rodun määrälle Suomessa ei juurikaan ole. Esim. miletoksenkoiran kohdalla on mainittu että olisi yksi kpl Suomessa ja mannermaisen bulldoggin kohdalla että olisi "noin 30-40" kpl. --Canarian (keskustelu) 11. elokuuta 2019 kello 20.31 (EEST)
Määrä-kenttä olisi hyödyllinen, jos siitä saisi silmäyksellä yleiskuvan rodun levinneisyydestä. Tyyliin "monirotuinen yleishaukkuja", määrä: miljoonia. "Japanilainen rautatieasemallaistuja", määrä: yksi maailmassa, sekin kuollut ja täytetty. Tämä on oikeastaan "Suomalainen rotukoira" -malline, jos tiedot tulevat suomalaisista rekistereistä pääosin. Englanninkielisessä Wikipediassa ei ole mitään lukumääriä. --Pxos (keskustelu) 11. elokuuta 2019 kello 20.50 (EEST)

Jonkinlaista ratkaisua "määrä"-laatikolle?[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko määrälaatikkoon laittaa vaikkapa neljä eri vaihtoehtoa: "suosittu/yleinen", "ei-uhanalainen muttei myöskään suosituimpia" (esim. englanninkielisessä Wikipediassa eläinlajeissa kategoria "nt"), "harvinainen/uhanalainen" sekä "sukupuuttoon kuollut"? Ja nimenomaan maailmanlaajuisessa merkityksessä - tarkkoja määriä maailmanlaajuisesti kun on mahdoton selvittää, sillä valtaosa kansallisista kennelliitoista ei pidä samanlaista avointa rekisteriä kuin Suomen Kennelliitto.

Tässä esimerkki siitä miten englanninkielisessä Wikipediassa kyseistä luokittelua käytetään, joskin siinä on peräti 7 eri kategoriaa. Koiraroduille riittänee ehdottamani neljä, koska on vaikea eritellä keskenään esim. kategorioita "ew" ja "cr" tai "cr" ja "en", sillä kuten jo edellä mainitsinkin maailmanlaajuisista populaatioista ei ole riittävän tarkkaa informaatiota.

Status iucn3.1.svg

--Canarian (keskustelu) 24. tammikuuta 2020 kello 10.14 (EET)

Värien "asettelumuoto"[muokkaa wikitekstiä]

Törmäsin äskettäin siihen, että mallineen värit-kohdassa on käytetty kahdenlaista kirjoitusasua: joko värit toisistaan pilkuilla eroteltuina tai "br"-välilyönnin avulla kukin väri omille eri riveilleen jäsenneltyinä. Voitaisiinko tästä sopia, että kumpi asettelutapa otetaan koirarotuartikkeleiden mallineessa jatkossa käyttöön? --Canarian (keskustelu) 2. helmikuuta 2020 kello 20.26 (EET)

Minusta pilkuilla erottelu olisi parempi tapa, silloin malline ei välttämättä venyisi kovin pitkäksi. Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 3. helmikuuta 2020 kello 19.34 (EET)