Hachikō

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo koirasta. Hachikō voi olla myös Tokiossa sijaitsevasta patsas.
Hachiko.JPG

Hachikō (jap. ハチ公, 10. marraskuuta 19238. maaliskuuta 1935) oli akita-koira, joka tuli tunnetuksi uskollisuudestaan omistajalleen, jopa vuosia tämän kuoleman jälkeenkin. Hachi tarkoittaa "kahdeksan", numero viittaa koiran syntymään (kahdeksas pentu) ja tarkoittaa prinssiä tai ruhtinasta.

Hachikō syntyi maatilalla lähellä kaupunkia paikassa nimeltään Odate, Japanissa 10. marraskuuta 1923. Hachikō tuli joka päivä odottamaan isäntäänsä Shibyan rautatieasemalle. Kun isäntänsä, Tokion yliopiston professori Eisaburo Ueno, kuoli aivoverenvuotoon työpaikallaan toukokuussa 1925, Hachikō palasi Shibuyan rautatieasemalle uskollisesti seuraavana päivänä ja seuraavina yhdeksänä vuotena odottamaan isäntänsä paluuta töistä.

Hachikō annettiin pois, kun isäntä kuoli, mutta pääsi aina pakenemaan ja meni yhä uudelleen hänen vanhalle kotitalolleen. Lopulta Hachikō ilmeisesti ymmärsilähde?, että professori Ueno ei enää asunut talossa.

Hachikō lähti etsimään isäntäänsä juna-asemalta, jossa oli ollut mukana niin monta kertaa ennenkin. Ihmiset alkoivat tuoda Hachikōlle herkkuja ja ruokaa, jotta sen ei tarvitsisi olla ja odottaa nälissään. Tätä jatkui yhdeksän vuotta, Hachikō saapui joka päivä juuri ennen junan saapumista asemalle.

Lopulta Hachikōn uskollisuudesta omistajaansa kohtaan tuli kansainvälinen symboli uskollisuudesta.lähde?

Hachikō kuoli 8. maaliskuuta 1935 ja löydettiin Shibuyan kadulta. Hachikōn täytettyä ruumista säilytetään Japanin luonnontieteellisessä museossa Uenossa, Tokiossa.

Nykyään Hachikōsta on kolme patsasta ympäri Japania, joista kuuluisin on huhtikuussa 1934 Shibuyan rautatieaseman eteen pystytetty pronssipatsas. Se on paikassa, jossa se istui odottamassa isäntäänsä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]