Hachikō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo koirasta. Hachikō voi olla myös Tokiossa sijaitsevasta patsas.

Hachikō (jap. ハチ公, 10. marraskuuta 19238. maaliskuuta 1935) oli akita-koira, joka tuli tunnetuksi omistajalleen osoittamastaan uskollisuudesta. Sana hachi tarkoittaa "kahdeksan" (numero viittaa koiran syntymään kahdeksantena pentuna), ja puolestaan tarkoittaa prinssiä tai ruhtinasta.

Hachikō syntyi maatilalla lähellä kaupunkia paikassa nimeltään Odate Japanissa 10. marraskuuta 1923. Hachikō tuli joka päivä odottamaan isäntäänsä, Tokion yliopiston professori Eisaburo Uenoa, töistä kotiin Shibuyan rautatieasemalle. Kun Ueno kuoli aivoverenvuotoon työpaikallaan toukokuussa 1925, Hachikō palasi siitä huolimatta Shibuyan rautatieasemalle uskollisesti seuraavana päivänä ja seuraavina yhdeksänä vuotena odottamaan isäntänsä paluuta töistä.

Professori Uenon kuoltua Hachikō annettiin pois, mutta se palasi aina etsimään isäntäänsä juna-asemalta. Ihmiset alkoivat tuoda Hachikōlle herkkuja ja ruokaa, jottei sen tarvitsisi olla nälissään. Tätä jatkui yhdeksän vuotta.

Hachikō kuoli 8. maaliskuuta 1935, ja se löydettiin Shibuyan kadulta. Hachikōn täytettyä ruumista säilytetään Japanin luonnontieteellisessä museossa Uenossa Tokiossa.

Hachikōsta on tehty kolme patsasta, jotka on sijoitettu Japaniin ja joista kuuluisin on huhtikuussa 1934 Shibuyan rautatieaseman eteen pystytetty pronssipatsas. Patsas sijaitsee paikassa, jossa Hachikō istui odottamassa isäntäänsä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]