Keskustelu luokasta:Yhdistyneisiin kansakuntiin kuulumattomat valtiot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luokan määrittely?[muokkaa wikitekstiä]

Tämän luokan interwikeinä on mm. seuraavia:

Eivätkös nämä ole aivan täysin ja kerta kaikkiaan kokonaan eri asia? --Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 11.11 (EEST)

Luokan historiaa tutkiessa vaikuttaisi, että joskus vuonna 2014 Käyttäjä:Ashoka olisi tyhjentänyt luokan Luokka:Tunnustamattomat valtiot ja siirtänyt sisällön siitä tähän luokkaan, jonka joku muu oli luonut aiemmin. Sitten tyhjäksi jääneen luokan näyttäisi poistaneen ylläpitäjä Käyttäjä:Jukka Kolppanen. Onkohan tästä keskusteltui missään laajemmin? --Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 11.18 (EEST)

Poistetulla luokalla näkyy olleen myös keskustelusivu. Koska en ole ylläpitäjä niin minulla ei ole oikeutta katsoa keskustelusivua. Jos asiaa halutaan tarkastella keskustelun perusteella, niin niin jonkun ylläpitäjän pitäisi palauttaa keskustelusivu. Oikeastaan kiinnostasisi hakea ylläpitäjyyrtä, että voisi tarkastella keskustelusivuja tämäntapaisten sisältömuokkausten artviointia palvelevien neutraalien sisältötarkastelujen tekemiseksi.--Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 11.41 (EEST)
Palautin, Keskustelu luokasta:Tunnustamattomat valtiot. --Anr (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 11.47 (EEST)
Kiitos.--Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 11.55 (EEST)
Tuostakaan ei oikeastan koko kuvio selkene paljoa lisää. Joka tapauksessa kokonaisuus jää määrittelyltään ongelmalliseksi.--Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 11.59 (EEST)
Eli sen paremmin luokan nimi Luokka:Yhdistyneisiin kansakuntiin kuulumattomat valtiot kuin Luokka:Tunnustamattomat valtiot ei ole hyvä luokan nimi. Palautetussa keskustelussa Ashoka ja muutkin tuovat esiin tuoin luokan nimen ogelmia ja Ashoka esittää vaihtoehtojakin, mutta myöskään tämä nimi ei oikein vastaa luokan sisältöä.--Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 12.26 (EEST)

Tähän liittyy artikkeli Luettelo valtioista, joita ei ole tunnustettu, sen interwikeinä mm. en:List of states with limited recognition, de:Liste der von den Vereinten Nationen nicht als selbstständige Staaten anerkannten Gebiete, de:Lista över stater som saknar fullt internationellt erkännande. Tätä kautta löytyy yllä viitattuja luokkia . Määrittelyt poikkeavat hiukan toisistaan ja joissaain wikeissä ehkä luetteloa ei luokitella valtioita sisältäviin luokkiin. Mutta onko siis ollut konsensus siitä, että että luokka Luokka:Tunnustamattomat valtiot on korvattu tällä luokalla?--Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 11.33 (EEST)

Nuo sekä artikkelien että luokkien määrittelyt ovat erilaisia. Fi-wikipediassa nyt luettelossa oleva määrittely ja luettelon sisältö ainakin eroaa tämän luokan sisällöstä. Ongelmaksi kai lähibnä jää luokan määritelmä: jos luokan nimi on tämä, niin se sisältää oletuksen, että alue on yleisesti tunnustettu valtioksi eli on valtio. Artikkelista YK nähdään että esim. Sveitsi tuli YK:n jäseneksi vasta 2002 ja Saksat ja Koreastkin melko myöhään. Tämä on nyt kuitenkin niin monimutkainen kokonaisuus, että aiheen suhteen maalikkona en ehdi tähän perehtyä. Jotenkin kuitenkin nuo muiden wikipedioiden luokkien ja luetteloiden nimet ja määrittelyt tuntuvat toimivan paremmin kuin tämä järjestely.--Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 11.55 (EEST)

Luettelossa on määritelmä: "Tämä on luettelo maantieteellisistä alueista jotka ovat käytännössä itsenäisiä, mutta joiden itsenäisyyttä ei ole yleisesti tunnustettu tai se on tunnustettu vain osittain." Myös luokan ja luettelon sisällössä on joitain eroja. Tämän luokan määrittelyssä puhutaan vain "valtioista" mutta ei puhuta tunnustamisesta mitään, vaikka sisällössä on paljon samoja kohteita mutta ei täysin. Kuitenkaan rajausperuste ei ilmene, kun puhutaan vain "valtioista". Esim. Luokassa de:Kategorie:Nicht allgemein anerkannter Staat ovat myös luokan Luokka:mikrovaltiot vastineet, ja sinne ne tietysti kuuluvat muiden luokkien ohella. Jokin tuon tapainen kuin "limited regognition" tai "saknar fullt internationellt erkännande" tai "Nicht allgemein anerkannter" tai "non reconnu ou largement non reconnu" siis tarvittaisiin ilmeisesti sekä luetteloon että luokkaan.--Urjanhai (keskustelu) 13. kesäkuuta 2020 kello 12.40 (EEST)

Kielellisesti luonteva nimi olisi "Valtiot, joita ei ole yleisesti tunnustettu" tai, jos näitä ei haluta nimittää valtioiksi, "Alueet, joita ei ole yleisesti tunnustettu valtioksi". Tässä relatiivilausetta ei voi luontevasti korvata lauseenvastikkeella. -37.219.161.6 29. syyskuuta 2020 kello 16.13 (EEST)
Jälkimmäinen on asiallisesti selvempi vaikka onkin samalla kielellisesati kömpelömpi. Jokainenhan voi, niin kuin monet mikrovaltion perustajat ovat teneetkin, määritellä vaikka takapihansa "valtioksi", mutta jos nimitän takapihani "valtioksi", niin se ei tee siitä yhtään sen enempää "valtiota", kuin mitä se oli ennenkään. --Urjanhai (keskustelu) 1. lokakuuta 2020 kello 16.29 (EEST)