Keskustelu luokasta:Suomalaiset henkilöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alaluokkien ryhmittelystä[muokkaa wikitekstiä]

Tässä luokassa ovat näköjään alaluokkina muun muassa suomalaiset hypnotisoijat, teosofit, okkultistit, psyykikot, parapsykologit ja kansanparantajat mahtaisiko näille löytyä joko yhteistä luokkaa tai paikkaa muissa luokissa? --Urjanhai 4. heinäkuuta 2009 kello 23.49 (EEST)

Katso myös keskustelua Keskustelu luokasta:Suomalaiset henkilöt ammatin mukaan (eli "occupation" voi olla myös "hobby", mutta suomen sanalta "ammatti", kuten myös ruotsin sanalta "yrke" tämä merkitys puuttuu).

Lisäksi näkyy esim. sv-wikissä olevan luokka sv:Kategori:Personer inom sport från Sverige, jota vastaavan luokan voisi luoda myös tähän luokkaan, niin että esim. erotuomarit, jalkapallotuomarit, urheiluvaikuttajat ja jääkiekkohuoltajat saataisiin samaan luokkaan. En nyt vain aivan heti keksi luontevaa nimeä, mutta sellainen lienee varmaankin hyvin löydettävissä.--Urjanhai 5. heinäkuuta 2009 kello 08.52 (EEST)

En ole kovin hyvä luokitushierarkoiden rakentamisessa, mutta esitän ainakin joitakin näkökohtia, joista voi olla apua tai sitten ei. Kansanparantajia en noiden muiden kanssa liittäisi samaan luokkaan. Hypnotisoijat-luokassa on puolet showmiehiä, puolet lääkäreitä, onpa muuten hankala luokka. Keskenään samaan nippuun voi niputtaa okkultistit, teosofit, psyykikot ja parapyskologit. Teosofeille näkyy olevan luokka, johon loin vielä alaluokan teosofit maittain, samoin näkyy olevan noilla muilla. Onko idea siis, että jonkin tason kautta ne pitäisi luokittaa suomalaisiin henkilöihin, mutta ei mielellään suoraan? --Ulrika 5. heinäkuuta 2009 kello 10.16 (EEST)
Niin ajattelin, koska muuten rajatietoon liittyvät luokat näyttäisivät painottuvan pääluokassa ikään kuin liikaa, vaikka tietysti suoraan pääluokan alle luokittelun välttäminen ei saa olla myöskään itsetarkoitus. Silti kaikki noista eivät välttämättä ehkä kuuluisi samaan luokkaan, ja vaikka jotkut kuuluisivatkin, niin luokan nimeä voi olla vaikea keksiä (ellei sellaisia sitten löydy kyseisten luokkien omista luokkahierarkioista tai muista wikeistä).--Urjanhai 5. heinäkuuta 2009 kello 10.38 (EEST)
Esim. en-wikissä teosofit näkyvät olevan luokassa en:Category:People by religion, mutta fi-wikissä eivät missään henkilöluokassa. Ja luokassa Suomalaiset henkilöt on myös Luokka:Rukoilevaisuusliikkeen vaikuttajat ilman muuta henkilöyläluokkaa ja Luokka:Suomalaiset uskonnolliset johtajat, jonka yleisenä henkilöyläluokkana on Luokka:Uskonnolliset hahmot, josta löytyvät myös Jeesus, Siddharta Gautama ja Saatana. Kun taas en-wikin vastine luokalle uskonnolliset hahmot on en:Category:People associated with religion, missä on alaluokkana mm. en:Category:Psychics ja en:Category:Biblical people (josta löytyy mm. en:Jesus) ja (en:Category:People by religion (jota näköjään ei ole fi-wikissä). Eli noista voisi olla apua, mutta käännökset voivat olla vaativia, jos niitä ei ole valmiina.--Urjanhai 5. heinäkuuta 2009 kello 10.56 (EEST)

Itse asiassahan tämä näennäinen epätasapaino voi johtua (ja johtuneekin ehkä) siitä, että kun eri luokkien henkilöille näköjään ollaan parhaillaan luomassa suomalaisten henkilöiden alaluokkia, niin tämä työ on vielä kesken, ja sen takia pääluokkaan pullahtelee erikoisia pikkuluokkia, jotka sitten aikanaan yhdisteltäneen. Mutta ehkä juuri siksi sopiikin kerätä tähän luokitteluun liittyviä huomioita.--Urjanhai 7. heinäkuuta 2009 kello 09.55 (EEST)

Pitäisi kai keskustella täällä, mitkä olisivat hyviä kokoavia alaluokkia yleisten henkilöluokkien ja muiden wikien mallin mukaan. Luokkien nimitykset kuitenkin vaativaat tarkkaa harkintaa ja säätöä. Mikä olisi esim. uskontoon liittyvä Suomalaisten henkilöiden pääluokka? Ja käviisikö poliitikoille ym. Luokka:Suomalaiset yhteiskunnalliset vaikuttajat jne.?--Urjanhai 7. heinäkuuta 2009 kello 14.45 (EEST)

Mikäli löytyy hyvä "yhdistävä" nimitys erikoisille pikkuluokille niin ilman muuta vaan yläluokaksi. Suurempi ongelma on päällekkäiset luokat. Esimerkiksi ero Suomalaisilla yrittäjillä, yritysjohtajilla, elinkeinoelämän vaikuttajilla ja liikemiehillä on hiuksen hieno eli ovat osittain päällekkäisiä. Itse olen ajatellut niin, että yrittäjät ovat pienyritysten yrittäjiä, yritysjohtajat usein palkkajohtajia isommissa yrityksissä, elinkeinoelämän vaikuttajat vuorineuvostasoa ja liikemiehet niitä, joiden toiminta on levinnyt useisiin yrityksiin (monasti "sijoittajina" eli eivät varsinaisesti työskentele aktiivisesti yrityksissään eli hieman sekailaisempaa seurakuntaa). --TBone 7. heinäkuuta 2009 kello 14.49 (EEST)
Nämä vaativat todella miettimistä ja tarkkaa säätöä sekä luokkien nimissä että suhteissa. Esim. miten nimetä kattoluokat esim. kulttuurille, musiikille, uskonnolle, urheilulle, viihteelle, televisiolle jne. jne. ja mitkä ovat eri luokkien keskinäiset ristikkäisyys- ym. -suhteet.--Urjanhai 7. heinäkuuta 2009 kello 15.06 (EEST)