Keskustelu luokasta:Sensoritekniikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sensori versus anturi[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että luokan nimi sensoritekniikka suomennetaan muotoon anturitekniikka. Englanninkielinen termi sensor on suomeksi anturi. Jawacz 30. kesäkuuta 2011 kello 17.35 (EEST)

Minun mielestä vain osa sensoreista on antureita. Myös anturi artikkeli antaa ymmärtää, että anturi on yksinkertaisempi sensori tai vain osa sensoria, koska mielestäni sensoriin voi kuulua myös esim. ne linssit jotka ovat ohjaamassa valoa kuva-anturikennostolle eli kuvasensorille eli kuva-anturille(mielestäni väärä termi) eli kuva-anturistolle eli valoanturiristikolle eli esim. CCD-kennolle.
Sensorin kokonaisuuteen voi kuulua paljon muutakin kuin anturi, anturien muodostelma, anturien ristikko tai anturien rivistö. Esimerkiksi linssi, parabolinen peili, optinen suodatin, sähkömoottorilla toimivat suuntaajat, ilmanottoaukko, ilmaimuri(kemiallisessa sensorissa), patteri/akku, aurinkokenno ja usb-portti.
Englannin 'Array' on tässä muodostelma, ristikko tai rivistö.
Mielestäni 'anturi' liittyy enemmän fysiikkaan, siihen miten esim. CCD-kennon yksi pikseli toimii, mutta 'sensori' on enemmän tekniikkaa. Anturi antaa yhden bitin aikavälillä tai yhden analogisen syötteen, mutta sensori voi antaa myös tavuja/8 bittisiä lukuja ja dataa 1D,2D, 3D tai 4D taulukossa.
Tekvie 3. heinäkuuta 2011 kello 14.03 (EEST)
Mitenkäs sitten ilmaisin. Kts. myös sensori. Kuva-anturi tarkoittaa yleensä joko CCD-kennoa tai CMOS-kennoa. Jawacz 3. heinäkuuta 2011 kello 14.40 (EEST)
Minä käyttäisin nimitystä "mittalaite" tai "tunnistin" ja joskus myös "ilmaisin" sensorin sijasta laitteesta, joka käsittelee antureista tulevan mittaustietoa. Koska anturin ja mittalaitteen (sensori) ero on pieni, sillä yhä suurempi osa mittareista on varustettu prosessorilla ja digitaalisella näytöllä, jopa mittanauhat, niin katsoisin että luokan nimi voisi olla anturitekniikka. Sensori on arkikäytössä synonyymi anturille ja minusta Wikipediassa tulee käyttää suomenkielistä nimitystä, jos sellainen on. Sensori tai anturitekniikka kuuluu minusta mittaustekniikan alle, ei tekniikan juureen. vilkapi 31. heinäkuuta 2011 kello 13.45 (EEST)