Keskustelu luokasta:Kansalliset lentoyhtiöt

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Millähän perusteilla artikkeleita on tarkoitus luokitella tähän luokkaan? Ainakin Luettelo kansallisista lentoyhtiöistä näyttää todella hataralta, sisältö puuta heinää ilman kunnollista määritelmää tai lähteitä. Saisikohan edes luokalle jonkinlaisen järjellisen rajauksen, vai poistetaanko mieluummin? --Ryhanen 12. syyskuuta 2011 kello 16.47 (EEST)

Perustuu luetteloon kansallisista lentoyhtiöistä, jotka puolestaan menevät niin, että jokainen valtio määrittää itselleen kansallisen lentoyhtiön. Kansallinen lentoyhtiö on usein isoin/pisimpään toiminut tms. Ennen esim. USA rajoitti lentämistä Yhdysvaltoihin niin, että vain kansalliset yhtiöt saivat lentää kotikentältään Yhdysvaltoihin. Nykyään tämä tilanne on tosin purkautunut ja kaikki firmat saavat lentää haluamaltaan kentältä, siitä elävä esimerkki: OpenSkies. Silti kansallisten lentoyhtiöiden merkitys ei ole kovasti muuttunut. Monissa maissa on yhä laki, joka vaatii että valtio käyttää kansallisen lentoyhtiön palveluksia omissa tarpeissaan (näin esimerkiksi Suomessa - valtio hankkii lentopalvelunsa Finnairilta). Joka tapauksessa luokalle on siis olemassa rajaus, mutta tarpeellisuudesta voidaan keskustella aina. --Vici 12. syyskuuta 2011 kello 19.07 (EEST)
Merkittävä. Rajausongelma ei ole epämerkittävyysperuste, eikä rajausongelmakaan kuulostanut tässä pahalta. Iivarius 12. syyskuuta 2011 kello 19.19 (EEST)
Rajaus on ainakin aiemmin ollut selkeä, ja siksi tämä luokka puolustaa paikkaansa ainakin historiallisena instituutiona. --Höyhens 14. syyskuuta 2011 kello 15.52 (EEST)

Haluasin virittää uudelleen keskustelun luokan määrittelystä. Kestävä ja selkeä määrittely kenties olisi, että kansallinen lentoyhtiö tarkoittaa samaa kuin valtionyhtiö eli ko. valtiolla on määräysvalta yhtiössä (esim. Finnair: Omistajat). Tällöin SAS ei olisi minkään maan kansallinen lentoyhtiö, sillä Tanskan, Norjan ja Ruotsin valtiot omistavat yhteensäkin alle 50 % yhtiöstä (SAS). Entä sitten Swiss, jonka omistaa kokonaan saksalainen lentoyhtiö (Lufthansan vuosikertomus 2015)? Edellä mainittu peruste valtion velvollisuudesta käyttää kansallisen lentoyhtiön palveluksia ei enää pitkään aikaan ole ollut edes mahdollista - valtionkin on EU:ssa kilpailutettava hankintansa (Norwegian voitti vuonna 2014).--Huhdanjo (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 08.34 (EET)