Keskustelu Wikipediasta:Väärinkäyttösuodatin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koska käytännöksi?[muokkaa wikitekstiä]

Koska tästä tulee käytäntö? - linnea (keskustelu) 2. elokuuta 2012 kello 00.46 (EEST)

Ei varmaan koskaan. Tämä ei ole muuta kuin tietosivu siitä, mikä väärinkäyttösuodatin on. Poistin mallineen {{ehdotus}} sivun alusta kokonaan. Suodattimien kehitys on edennyt ilman kirjoitettua käytäntöä. --Pxos (keskustelu) 8. joulukuuta 2013 kello 10.00 (EET)

Kaikille[muokkaa wikitekstiä]

Saisiko tähän jonkinlaisen eston "kaikille"-käyttäjän yhteenvedoille? Jokin sellainen olisi hyvä, että kun ip ensimmäisen kerran yrittää laittaa yhteenvedoksi pelkän "kaikille", niin seuraavassa muokkauksessa samalta ip:ltä vaadittaisiin jokin toinen yhteenveto, tai muuten muokkaus ei onnistu. Sama käyttäjä on jo estetty moneen kertaan virheellisen yhteenvedon takia, ja käyttäjää on huomautettukin, mutta aina vaan jatkaa. --Stryn (keskustelu) 22. elokuuta 2012 kello 21.22 (EEST)

Allekirjoituksen puuttumisesta huomauttaminen[muokkaa wikitekstiä]

Olisiko tähän mahdollista saada toiminto, joka estäisi allekirjoittamattoman kommentin tallentamisen ja huomauttaisi allekirjoituksen puuttumisesta? Ongelmaksi voisi nousta esimerkiksi kommenttien siivous ym., mutta näissä voisi varmaan vain pyytää muokkaajaa jättämään asianmukaisen yhteenvedon.

Allekirjoituksen puuttuminen kun vaikuttaisi olevan melko yleistä uusilla käyttäjillä ja satunnaismuokkaajilla. Ongelmana on myös se, ettei täältä löydy bottia lisäämässä allekirjoittamaton-mallinetta jokaisen allekirjoittamattoman kommentin perään (ainakin en-wikissä tällainen taitaa olla). 91.155.211.17 28. elokuuta 2012 kello 21.01 (EEST)

En tiedä, onko teknisesti mahdollista, mutta mitään estoja ei voi asettaa. On tärkeää, että kaikki voivat sanoa mielipiteensä vapaasti, ja allekirjoituksen vaatiminen väärinkäyttösuodattimella olisi haitallista. Allekirjoituksen puuttuminen ei ole mikään vakava virhe, jota pitäisi suodattimilla valvoa. --Pxos (keskustelu) 8. joulukuuta 2013 kello 10.03 (EET)
Nyt suodatin näkyy vaativan allekirjoitusta myös allekirjoittamaton-mallineen lisääjältä, mikä ei liene kovin mielekästä. --Pänikkä (keskustelu) 22. tammikuuta 2015 kello 13.00 (EET)
No eipä se vaadi sitä ollenkaan vaan suodatin tarttui tekemääsi virheeseen. Suodatin toimii aivan oikein eikä se suinkaan tartu siihen, että allekirjoitus-malline laitetaan oikealla tavalla. Viesti ei aiheuta toimenpiteitä. --Pxos (keskustelu) 22. tammikuuta 2015 kello 15.13 (EET)
IP:n kysymykseen vastaus on varmaan ei, koska muokkauksen estäminen kokonaan on pahempi juttu kuin kommentti, josta sattuu unohtumaan allekirjoitus (pienempi paha). Keskustelusivuille myös lisätään {{allekirjoittamaton}}-mallineita ilman allekirjoituksen kirjoittamista, aika useinkin omia kommentteja pikkaisen hienosäädetään jälkikäteen allekirjoittamatta uudestaan, joskus myös keskusteluita siirretään tai korjataan kommenttien järjestystä... --Hartz (keskustelu) 22. tammikuuta 2015 kello 19.06 (EET)

Keskustelu käytännön luomisesta[muokkaa wikitekstiä]

Tässä kommenttipyynnössä (Wikipedia:Kommenttipyyntö/Käyttäjä Zache) tuli ratkaisuksi Koska Wikipedian aikaisemmat riitatapaukset ovat osoittaneet, niin kukaan ei varsinaisesti halua olla vahtimassa sitä miten aikuiset ihmiset internetissä keskustelevat. Tästä syystä muodostetaan käytäntö siitä milloin ja millaisia automaattisia apukeinoja voidaan käyttää käyttäjien pitämiseksi erossa toisistaan. Kommenttipyynnön jälkeen käytiin keskustelu käytäntökahvihuoneessa (Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt)/Arkisto 116#Väärinkäyttösuodatinkäytäntö). Keskustelun pohjaksi tehtiin Wikipedia:Väärinkäyttösuodatin suomenkielisessä Wikipediassa. Väärinkäyttösuodatinta näytetään jatkuvasti käytettävän erilaisiin tarkoituksiin (Toiminnot:Väärinkäyttösuodatin), mutta lähinnä vain ylläpitäjien yksityisellä ja kollektiivisella harkinnalla. Ilmeisesti muita yrityksiä käytännön luomiseksi ei ole tehty ja asioiden nykytila nyt vain sattuu olemaan tällainen? Gopase+f (keskustelu) 18. huhtikuuta 2015 kello 09.25 (EEST)

Näin on, käytäntöä ei ole luotu. Jos sellainen halutaan luoda, sitä on yritettävä luoda käytäntökahvihuoneessa, joten tähän riittänee vastaukseksi, että kirjoitettua käytäntöä ei ole olemassa. Muita yrityksiä käytännön luomiseksi kuin tuo Gopasen mainitsema ei ole tehty. Väärinkäyttösuodattimia muokkaavat ne ylläpitäjät, jotka muokkaavat niitä, lähinnä Zache ja Pxos tällä hetkellä. Suodattimien käyttämistä ei myöskään ole missään rajoitettu. --Pxos (keskustelu) 18. huhtikuuta 2015 kello 09.59 (EEST)

Väärinkäyttösuodatinten yksityistäminen[muokkaa wikitekstiä]

siirretty sivulta Ylläpitäjien ilmoitustaulu] Muutaman väärinkäyttösuodattimen tiedot on piilotettu julkiselta näkyvyydeltä vain ylläpidon nähtäväksi. Mitä tästä on hyötyä? Millaiset suodattimet pistetään yksityisiksi? Minusta tuntuu, että vakisotkijat eivät osaa väärinkäyttösuodatin-kieltä, joten yksityisyys ei minun silmissäni hyödytä mitään väkissä.--85.76.65.45 20. syyskuuta 2015 kello 11.11 (EEST)

(Tämän keskustelun saa siirtää, jos tämä on väärässä paikassa.)(--85.76.65.45 20. syyskuuta 2015 kello 11.12 (EEST))

Se on ihan puhdas en:Security through obscurity toimenpide eli suodattimet ovat toteutukseltaan sellaisia, että suodatinten toimintaperiaatteen päättelyn pystyy tekemään ihan normaalilla yleissivistyksellä ja ne pystyy hyvin helposti kiertämään jos tietää miten ne toimii. Jos tämä ei riitä vastaukseksi, niin voidaan jatkaa keskustelua [[keskustelu wikipediasta:väärinkäyttösuodatin]] -sivulla. --Zache (keskustelu) 20. syyskuuta 2015 kello 11.20 (EEST)
Vastaus tuohon, että millaiset suodattimet pistetään yksityiseksi, niin nykyisistä suodattimista yksityiseksi on pistetty seuraavanlaisia suodattimia
  • Suodattimia jotka sisältävät listamuodossa avainsanoja joihin suodatin reagoi. Esimerkiksi "vittu", "läskihomo" ... jne eli joista näkee suoraan suodattimen koodista mitkä kirosanat ovat esimerkiksi kiellettyjä
  • Suodattimia jotka ovat kohdistettuja tiettyihin yksittäisiin sotkijoihin. Näistä suodattimista pystyy lähdekoodista päättelemään mihin nimenomaisiin asioihin suodatin reagoi ja suodattimen pystyy siten aika helposti kiertämään.
Julkisina ollaan pidetty käytännössä kaikkia sellaisia suodattimia jotka eivät kohdistu mihinkään tiettyyn käyttäjään ja myös niitä joiden kohdalla ei ole merkitystä sillä onko suodattimen sisältö salainen. Esimerkiksi suurin osa suodattimista on sellaisia, että niistä tuleva viesti kertoo miten suodattimesta pääsee ohi. --Zache (keskustelu) 20. syyskuuta 2015 kello 11.40 (EEST)
Sivuhuomio tähän...Esim. kun kirjoittaa v-sanan vaikka näin: víttu, niin pääsee hienosti suodattimen ohi,vastaavia esimerkkejä löytää vandaali yritys-erehdys-menetelmällä äkkiä useita, joten suodattimia voisi vielä kehittää. 188.67.0.44 28. syyskuuta 2015 kello 16.05 (EEST)

Istat.it[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko istat.it:n laittaa suodattimen numero 14 poikkeuslistalle. Yksi käyttäjä lisää zip-tiedostoja kyseiseltä sivustolta ja ruskeat merkkaukset osuvat aina silmään tuoreissa muutoksissa [1], [2]. -kyykaarme (keskustelu) 19. heinäkuuta 2017 kello 09.29 (EEST)