Keskustelu:Yritysarkkitehtuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä yhteydessä on harhaanjohtavaa puhua yritysarkkitehdista tai arkkitehdista ylipäätään. Arkkitehti on Suomessa Yliopiston tutkintonimike ja ammattinimike. Arkkitehti on rakennus- ja yhdyskuntasuunnittelun ammattilainen.

Myös termin "arkkitehtuuri" holtiton viljeleminen kaiken rakennetta tai metarakennetta tarkoittavan minkä-tahansa-asian kohdalla on näissä IT-yhteyksissä jo hyvin koomista.

Olkaa nyt vähän luovempia, tietokoneporukat, ja keksikää joitakin muitakin termejä kuin "arkkitehtuuri" tai "arkkitehti".

Vai onko syynä "arkkitehti" -nimikkeen käyttämiselle IT-alalla syynä tämä flaksin kerjääminen?

Terveisin pesunkestävä, Yliopistosta arkkitehtiosastolta valmistunut arkkitehti. Aslakki (keskustelu) 28. helmikuuta 2013 kello 17.29 (EET)[vastaa]

"Yritysarkkitehtuuri" (enterprise architecture) nyt sattuu olemaan jo ajat sitten vakiintunut käsite, julkishallinnon puolella puhutaan kokonaisarkkitehtuurista. Turha siitä on Wikipediassa kiistellä. Samalla tavalla ICT-väki pöllii ikävästi muitakin käsitteitä, kuten "sanastotyö" tai "protokolla".
Terveisin pesunkestävä, yliopiston tietokoneosastolla opiskellut nörtti.Quill (keskustelu) 14. syyskuuta 2013 kello 16.30 (EEST)[vastaa]

Tästä artikkelista saa nyt kuvan että hirmuisesti tehdään papereita joihin kuvataan jotain ja suunnitellaan mitä niihin papereihin tulisi, ja sitten mietitään miten kuvailtaisiin tekstinä lisää asioita ja tehtäviä, ja lopputulos, se dokumenttikasa, voi auttaa tai olla auttamatta sitten jos oikeasti suunnitellaan mitä toteuttava taho rupeaa tekemään työkseen? Määritelmästä oikein mitään tietämättä vain tämän verran tästä sai uutta tietoa irti.

Olen samaa mieltä. Lisäksi artikkeli voisi lähestyä aihetta huomattavasti napakammin, nyt teksti vähän haparoi. Yritysarkkitehtuurityö ei sinänsä ole erityistä rakettimatikkaa, mutta varsin laajaa varsinkin silloin, kun arkkitehtuurikuvaukset tehdään ensimmäistä kertaa:
  • mitä tehdään (eli kuvataan toimintaprosessit)
  • mitä tietoja siihen tekemiseen tarvitaan
  • millä ohjelmistoilla niitä tietoja käsitellään
  • ja mitä laitteita käytetään niiden ohjelmistojen pyörittämiseen.
Sittenhän homma muuttuu oikeasti haasteelliseksi, kun mennään noiden pallukoiden sisään. Pallukoiden yläpuolella on tietysti organisaation strategia.-- Peter Pen (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 10.56 (EEST)[vastaa]