Keskustelu:Vietnamin sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa ja Indokiinan sota artikkelissa on päällekäisyyksiä. "Vietnam conclict" on amerikkalainen termi mm. koska sotaa ei julitettu. (Vastaavasti Persianlahden sodan virallinen nimi lienee "UN Iraq conflict" (brittiläisen lähteen mukaan).) Ts. joku otsikko on valittava. Indokiinan 1. ja toinen sota oli joskus käytössä. Tulee ottaa huomioon, että rauha tuskin vallitsi 1954-1958/1960.

Ilmasota on sitäpaitsi tuplana


Vietnamin sota ei ole sama asia kuin Ranskan Indokiinan sota. Maat, jotka on liitetty osapuoliin viittaavat nimenomaan maihin, jotka olivat virallisesti sitoutuneet sotaan (ts. lähettäneet joukkoja). En ota kantaa yksittäisistä ranskalaisista, mutta Ranska ei kuitenkaan valtiona osallistunut Vietnamin sotaan. JP 10:07 maalis 31, 2004 (UTC)
Ei Vietnamissa sitten ollut sotaa ollenkaan, koska USA ei siellä sotaa käynyt. Kyseessä on ollut "poliisitoimi" tai "Vietnam-konflikti". USA:n perustuslain mukaan vain kongerssi voi julistaa sodan ja näinhän ei Vietnamin kohdalla koskaan tapahtunut.007zoo 10:36 maalis 31, 2004 (UTC)
Käsittääkseni kuitenkin pohjois-Vietnam oli sodassa etelä-Vietnamin kanssa. Yhdysvallat ei ole Japanin jälkeen tainnutkaan julistaa sotaa millekään maalle. Tarkoitin kuitenkin sitä, että käsittääkseni Ranskan hallitus ei koskaan (salaisesti tahi julkisesti) lähettänyt joukkoja Vietnamiin. Voin tosin olla väärässäkin.
Sitäpaitsi mielestäni voimme retrospektiivisesti sanoa, että Yhdysvallat kävi sotaa Vietnamissa, sanoi se itse mitä tahansa. Ja eiköhän tuo nykyään luokitella maan hallituksenkin toimesta "Vietnamin sodaksi". Vietnamin sodassa oli varmasti monen maalaisia ihmisiä, mutta kannattaako niitä luetella?
Addendum:englanninkielinenkään Wiki ei mahdollisia ranskalaisia kyllä mainitse millään tavalla paitsi Indokiinan sodan yhteydessä.
JP 10:45 maalis 31, 2004 (UTC)
Sota oli sisällissota Etelä-Vietnamissa. koska vain toinen sodan osapuolista nautti minkäänlaista kansainvälistä tunnustusta valtiona, ei sotaa voitu julistaa. Katso myös: en:Declaration of war by the United States
Ainoa sodanjulistus oli ilmeisesti Etelä-Vietnamin hallituksen vuonna 1965 julistama sotatila (jolla hallitus siis ilmoitti olevansa sisällissodassa.) (Katso esim tätä: [1]) -- Petri Krohn 27. huhtikuuta 2008 kello 13.08 (UTC)
Hiusten halkomista. 1961 USA antoi sotilasasiantuntijoidensa taistella ARVN:n kouluttamiensa joukkojen kanssa ja Tonkinin lahden välikohtauksen jälkeen 1964 saatiin kongressin hyväksyntä sotilastoimille Pohjois-Vietnamia vastaan, pommitukset aloitettiin ja USAn "varsinaisia" joukkoja lähetettiin Etelä-Vietnamiin. Koko konfliktin ajan käytännössä Pohjois-Vietnamin armeijan yksiköt tulivat Etelä-Vietnamiin Ho Chi Minhin tien kautta. Sisällissota ehkä vuoteen 1964 asti, mutta 1965 selvästi ihan vaan valtioiden välinen sota. Sillä, että julistiko USA koskaan sotaan, ei ole merkitystä. Moönlnrlsnsohi9h5nm 27. huhtikuuta 2008 kello 13.25 (UTC)
Tuohon vuodelta 1975 peräisin olevaan USA:n armeijan näkemykseen perustuva lähteistetty lisäykseni kaiketi tekee asian riittävän selväksi. -- Petri Krohn 27. huhtikuuta 2008 kello 13.43 (UTC)

Alkamisvuosi[muokkaa wikitekstiä]

Vietnamin sodan alkamisvuodeksi sanotaan engalnninkielisessä Wikipediassa 1957.

Nykyään siellä puhutaan vuodesta 1955 ja asiaa on selvennettykin melko perinpojaisesti. Jos vuosiluku kelpaa Yhdysvaltain puolustushallinnollekin, olisi suomenkielisen Wikipediankin ehkä harkittava asiaa. 80.221.11.245 12. joulukuuta 2011 kello 06.35 (EET)[vastaa]

Mitenkäs sitten suomalaiset vapaaehtoiset.

No ei niitä ollut niin paljon, että pitäisi erikseen mainita. Törni ehkä, mutta ei ny kaikkia vapaaehtoisia voi alkaa pistää, niitähän tulis aika monta rivillistä.----W-- 21. huhtikuuta 2007 kello 20.54 (UTC)

Huomasin sivulla kuvassa USA:n sotilaiden makaavan lumessa. En ole varma mutta eihän Vietnamissa sada lunta? Onks se sit joutunut siihen kuva ruudukkoon vahingossa? Näyttäis olevan enemmänkin Korean sodasta otettu.

Vaatetuksestakin päätellen kyse on hiekasta: Commons:Image:Tet1968.jpg. Samulili 30. huhtikuuta 2008 kello 15.08 (UTC)

ilmestyskirja nyt ei voittanu parhaan elokuvan oscaria,vaan kuvauksesta ja äänestä.

Pientä ristiriitaa englanninkielisen Wikipedian kanssa; siellä vahvuusluvut toisinpäin eli Etelä-Vietnam + liittolaiset = 1,2 milj. ja Pohjois-Vietnam + liittolaiset = 461 000. Mitkähän ovat oikeat luvut?

Vaikutukset Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Poistaisin tämän lauseen kappaleesta Sodan vaikutukset Suomessa: "Kun silloinen Ruotsin opetusministeri Olof Palme helmikuussa 1968 marssi yhdessä Pohjois-Vietnamin edustajan kanssa Vietnamin sodan vastaisessa mielenosoituksessa, Yhdysvallat kutsui suurlähettiläänsä kotiin Tukholmasta."

Ja poistaisin myös seuraavaa, joka ei kuulu aiheeseen: "Aikaisemmat ihailun kohteet Mahatma Gandhin ja Martin Luther Kingin syrjäytti kuubalainen vallankumousjohtaja Che Guevara, joka pyrki markkinoimaan sosialismia latinalaiseen Amerikkaan."

Ja kommentoin myös seuraavaa: "Professori Pekka Visurin mukaan Vietnamin sota vaikutti Suomessa kulissien takana puolustusdoktriiniin. Sissisodankäynnin osoittauduttua erityisen tuhoisaksi siviiliväestölle puolustusneuvosto päätti 1960-luvulla luopua sissisodan kehittämisestä." En tiedä, miten Jukka Tarkka lähteessään tämän asian käsittelee, mutta minulla on omakohtaista kokemusta asiasta. Suomen armeijassa 1970-luvun alussa koulutettiin jalkaväessä nimenomaan sissisotaan. Esim helikopterin alasampumista harjoiteltiin yhteislaukaksella ja sen kerrottiin olevan peräisin Pohjois-Vietnamin menestyksellisistä sissisodankäyntitaidoista. Niiden koulutus tuntui olevan silloin ajankohtaista ja arvelisin että ovat vieläkin.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 19. joulukuuta 2020 kello 23.54 (EET)[vastaa]