Keskustelu:Vesisuoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitäisiköhän jonkun hiukan neutraalistaa ja oikolukea tätä artikkelia?[muokkaa wikitekstiä]

En pidä skepsis ry:n artikkeleita kovin asiallisena tietolähteenä.


vettä läpäisemätön kerros ei ole tasainen patja moreenikerroksen alla, pohjavettä ei ole tasaisesti kaikkialla maan alla tiedättehän. Toisissa paikoista sitä löytyy moreenikerroksesta, toisissa ei.

virtaako pohjavesi? Moreeni on vettä lävitseen päästävää kiviainesta, sadevedestä tietty osa suodattuu pintakerroksen läpi moreeniin, riippumatta siitä paljonko sitä ennestään moreenikerroksessa. Pohjavesi luonnollisesti virtaa korkeammalta tasolta matalempaan, mutta huomattavasti hitaammin kuin joet, ja kenties leveämpinä patjoina. Pohjavesialueethan eivät "täyty", vaan vesi virtaa osaksi maanpinnalla olevien laskujokien kautta, osaksi myös maan alla, lopulta mereen.

Pohjavesialueiden (esimerkiksi hiekkakuopat tai metsissä olevat vesilähteet) vedenpinta ei nouse, vaan pysyy samana riippumatta siitä onko ollut sateista vai poutaa. Maaperän vettä läpäisemätön kerros (Suomessa tavallisesti peruskallio) siis muodostaa näillä alueilla järvien kaltaisia vesialtaita, joista vesi virtaa "penkan" yli eteenpäin kun sataa ja pohjavesialtaisiin kulkeutuu lisää vettä. Vesi virtaa pohjavesialueilta toisinaan pintajokien kautta eteenpäin, mutta metsissä olevien pohjavesilähteiden pinnantason muuttumattomuudesta päätellen pohjaveden on pakko edetä myös moreenikerroksen sisällä.

Minkä muotoinen on vettä läpäisemätön kerros moreenipatjan alla? Hitaasti virtaava pohjavesi tuskin syö itselleen "jokia" maan alla, mutta jääkausi on todennäköisesti hiertänyt esimerkiksi meriin päin suuntautuvia uria peruskallioon.

Mitä ovat vesisuonet? Periaatteessa pohjavesi virtaa aina johonkin suuntaan, tuon asian sanoo klassisen fysiikan lisäksi maalaisjärki, mutta vesisuoniksi on saatettu luokitella myös enemmänkin pohjavesialtaita muistuttavia syvennyksiä peruskalliossa. Toisaalta vesisuoniksi on saatettu nimetä niitä paikkoja, joissa kaivonkatsojat ovat havainneet "maasäteilyä".

http://www.maasateily.com/mittaaminen.html

Kaivonkatsojat? Mm. Etelä-Pohjanmaalla maalaistalot oli pakko rakentaa pohjavesiesiintymän kohdalle jotta saataisiin esimerkiksi karjalle juomavesi. Edelleen joka maalaistalon pihalta löytyy vesikaivo. Kaivojen ja siten myös navettojen ja asuinrakennusten paikat on isoksi osaksi kaivonkatsojien avustuksella määritetty.

Wikipedia pyrkii olemaan vakavasti otettava tietolähde. Siinä mielessä tämän wikiartikkelin kirjoitustyyli on kelvoton. Vaikka jotain asiaa ei tietellisesti olisikaan juuri tutkittu, miksi nälviä wikipediassa sitä.

mitäs jos kirjottaisitte koko artikkelin alusta alkaen uusiksi.

--85.157.128.102 24. kesäkuuta 2009 kello 20.52 (EEST)[vastaa]