Keskustelu:Vegetarismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Aatesuuntana vegetarismiin kuuluvat yksinkertaiset elämäntavat. Se korostaa puhtaan ulkoilman, auringonvalon ja luonnonmukaisen terveydenhoidon merkitystä."

Mitä v***a! Mistä hippikirjasta tämä on otettu? Vegetarismia on niin monenlaista ja niin monesta motiivista lähtevää, että tuollaista mummovegetarismia ei pidä esittää yleispätevänä totuutena vegetarismista. --Samulili 12. toukokuuta 2005 kello 16:25:03 (UTC)

Noniin, rauhoitutaanpas :) Olisihan se pitänyt tietää, että ihan asiallisia ihmisiä oli noiden muutosten takana, eikä niillä mitään pahaa tarkoitettu. --Samulili 12. toukokuuta 2005 kello 17:57:47 (UTC)

Musta tossa artikkelissa käy selvästi ilmi, että tuo on alkuperäinen vegetarismin idea, mutta että nykyisin pelkät kasvissyöjät mieltävät kuuluvansa vegetaristeihin, vaikka eivät tiedä tuon taivaallista noista arvoista, joihin se on pohjautunut. Tämä on hieman niinkuin budolajit. Toiset kuvittelevat sen olevan pelkkää mätkintää, vaikka taustalla on paljon filosofiaa. Minusta tuo vegetarismin aatesuunta on sellaista tietoa, joka ainakin minulle oli uutta. Tieto on peräisin kolmen ihmisen kirjoittamasta seminaarista tai vastaavasta ja se löytyi muistaakseni Turun yliopiston alta. Nyt en ole löytänyt artikkelia uudestaan, koska mulla ei ole sopivia siemensanoja googleen. Jos sinusta koko artikkelista saa aivan väärän kuvan, korjaa vapaasti sitä niin, että kuva muodostuu oikeaksi, mutta minusta siitä ei silti tarvitse jättää pois taustoja. Siksihän tämä on yhteistyöhanke, että artikkeleista tulisi täydellisiä. --Lemmikkipuu 12. toukokuuta 2005 kello 17:46:16 (UTC)

Olet ihan oikeassa siinä, että tuota näkökulmaa olisi pitänyt esittää. En kuitenkaan osannut jättää sitä, koska minun mielestäni se olisi pitänyt osata asettaa oikeaan kontekstiin, esimerkiksi ajanjaksoon ja muihin aatevirtauksiin. Luulen, että kyseinen näkemys vegetarismista liittyy 1900-luvun alkuun tai 1800-luvun loppupuolelle, mutta tällaista haarukkaa olisi huono panna mutun pohjalta artikkeliin. Joutessani voisin käydä uudestaan lainaamassa kirjastosta Colin Spencerin kirjan "The heretic's feast : a history of vegetarianism", jonka olen joskus kauan sitten lukenutkin. --Samulili 12. toukokuuta 2005 kello 17:57:47 (UTC)

Annettu enwiki lähde: "The neutrality of this article is disputed.". Hitler ei koskaan kieltäytynyt syömästä lihaa, vaikka suosikin jossain vaiheessa kasvisruokaa terveyssyistä. Hitlerin "vegetarismi" on älyvapaa ikihoax. --ML 14. tammikuuta 2006 kello 00.30 (UTC)

"Most of Adolf Hitler's biographers assert that he was a vegetarian from 1931 until his death in 1945. However, a few reports indicate that he occasionally ate meat during the 1930s.". Vegetaristi tarkoittaa henkilöä, joka ei syö lihaa, joten jälkimmäisen lauseen nojalla Hitler joko ei ollut vegetaristi tai ainakin asia on hyvin kiistanalainen. Sitä en tiedä, miten amerikkalaiset ovat saaneet 1. ja 2.-lauseisiin moisen ristiriitaisuuden, mutta se on heidän ongelmansa.. --ML 14. tammikuuta 2006 kello 09.33 (UTC)
Lausahdus, jossa todetaan "a few reports indicate that he occasionally ate meat during the 1930s" ei suinkaan merkitse että lihan on henkilön arkipäiväinen elintarvike. Kasivisyöjyys tarkoittaa sanamukaisesta henkilöä, joka syö kasviksia ja on ensisijaisesti jokaisen itsensä määriteltävissä ja käytännössä on monia kasvissyöjiä jotka silloin tällöin syövät lihaa, jos sen alkuperä ja valmistustapa sopivat kuvaan. Jos henkilö itse on identifioutunut kasvissyöjäksi ja toteuttanut ruokavaliota suurimmaksi osaksi, ei todellakaan ole perustetta kieltää vakaumusta; kyseenalaistaa toki aina voi. --thule 14. tammikuuta 2006 kello 09.39 (UTC)
Eli jos Hitleri on esimerkiksi propagandasyistä väittänyt olevansa vegetaristi, niin sitten niin on? Hitlerin "vegetarismi" on ihan tarpeeksi kiistanalaista, jotta sitä olisi tolkkua mainita listassa, joka kyllä kaipaisi muutenkin tarkistamista. --ML 14. tammikuuta 2006 kello 09.53 (UTC)
Kaikella kunnioituksella, ML, suomiwikin ja enkkuwikin artikkeleiden läpikahlaaminen mielestäni kannattaa enemmänkin omaa kantaani kuin sinun. Kuten mainitsin, vegetarismi ei tarkoita sitä että jos henkilö on jossain elämänsä vaiheessa syönyt lihaa, häneen ei voida enää koskaan viitata tuolla termillä. Viittaan tässä esimerkiksi itseeni. --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 15. tammikuuta 2006 kello 14.59 (UTC)
Siis 'muutama' raportti (mutta ei kukaan elämänkertureista?) on väittänyt, että hän olisi livennyt linjasta 'satunnaisesti' 30-luvulla? Eli kukaan ei kiistä, että hän olisi ollut pääasiassa kasvissyöjä ja että hän olisi ollut 40-luvulla tiukka vegetaristi? 'Jotkut' kieltävät Hitlerin elämästä monta muutakin asia mitä moninaisemmista syistä. 82.181.150.151 21. tammikuuta 2007 kello 09.30 (UTC)


D-vitamiini?[muokkaa wikitekstiä]

Tuosta taitaa puuttua, että D-vitamiinia voi kehitty ihmisen ihossa auringon valon vaikutuksesta? Lisäksi tietääkseni tutkimusten mukaan myös puhdas vegetarismi on täysipainoinen ruokavalio, eikä esimerkiksi maito kuulu välttämättä täyspainoiseen ruokavalioon (esimerkiksi kauko-idässä ei maitoa yleensä käytetä.)

Ihossa tapahtuva kehon oma D-vitamiinisynteesi on kesäisin Suomessakin vaaleaihoiselle riittävä D-vitamiinin lähde. Lakto-vegetaarisessa ruokavaliossa ei D-vitamiinin puutoksesta juuri ole riskiä, koska Suomessa suurin osa maidoista on D-vitaminoitu. Jos puhtaalla vegetarismilla tarkoitetaan samaa kuin vegaanisella ruokavaliolla, niin talvisin ja kevättalvisin D-vitamiinin saanti pelkästään ihossa tapahtuvalla synteesillä ei ole riittävää.
Tällä perusteella sanoisin, että "kannattaa kiinnittää huomiota" on erittäin hyvä ilmaisu. Tosin kun lauserakenne on haluttu pitää yksinkertaisena, D-vitamiinin lähteet on käsitelty hyvin ylimalkaisesti. Artikkelia voisi täydentää tyylikkäästi tai voi todeta, että D-vitamiini-artikkelista saatava lisätieto riittää. -Samulili 24. tammikuuta 2006 kello 16.35 (UTC)

Yhdistäminen[muokkaa wikitekstiä]

  • Samassa paikassa kysymys siitä, kumpaan artikkeliin kuuluvat kielilinkit? -tKahkonen 3. lokakuuta 2006 kello 18.13 (UTC)