Keskustelu:Vaihdannaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko kommutatiivisuus Suomea? Pitäisikö puhua vaihdannaisuudesta ja vaihdantalaista? Vaihdannaisuus-termiä käyttää ainakin vanha K. Väisälän oppikirja algebrasta. (shd)

Perussanakirja tuntee sanan kommutaatiolaki ("mat., log. vaihdantalaki"). Maallikolle voisi kuitenkin vaihdannaisuus olla selkeämpi termi. Peruskoulussa ja lukiossa puhutaan vaihdannaisuudesta useammin kuin kommutatiivisuudesta. Siirtäminen vaatii kuitenkin tässä tapauksessa ylläpidon apua, koska Vaihdannaisuus-artikkelin historiassa on muutakin kuin edelleenohjaus. --Tsemii 1. maaliskuuta 2005 kello 21:01 (UTC)
Lukiomatikalla itselleni tutumpi sana on kommutatiivisuus ja kuulen vaihdannaisuuden nyt ensimmäistä kertaa. Kun uudelleenohjaus on kuitenkin kunnossa, niin painoa pitää panna myös sille, kumpi on yleisemmässä käytössä tai onko toinen toista selkeämpi tai eksaktimpi. --Samulili 1. maaliskuuta 2005 kello 21:26 (UTC)
Minulle taas vaihdannaisuus on tullut lukioaikana kommutatiivisuutta paremmin tutuksi. Maol-taulukotkin näyttävät tuntevan vaihdantalain. Vaihdannaisuus/vaihdantalaki tuntuisi myös taipuvan suomalaiselle kielelle luontevammin ja nimenä se olisi huomattavasti kuvaavampi. Vertasin sanojen yleisyyttä netissä GoogleFightillä ja sain seuraavat tulokset: Vaihdannaisuus 318 tulosta vs. Kommutatiivisuus 173 tulosta. Vaihdantalailla taas tulee 133 tulosta, ja kommutaatiolailla tuloksia ei tule lainkaan. Kannatan siirtoa / termien vaihtoa. --Riojajar 8. toukokuuta 2006 kello 22.07 (UTC)
Kommutaatiolain pitäisi näemmä olla kommutatiivisuuslaki, joka antaa googlesta 7 tulosta. --Riojajar 8. toukokuuta 2006 kello 22.13 (UTC)

Tässä väitetään ensin määritelmässä, että vaihdannaisuus koskee vain joukon sisäisiä laskutoimituksia (mallia X x X -> X), mutta sitten on esimerkkinä pistetulo eli funktio vektoripareilta luvuille (mallia X x X -> Y). --J58660 (keskustelu) 31. lokakuuta 2012 kello 14.24 (EET)