Keskustelu:Väinämöisen kiellot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Toisaalta eräässä perinteessä Väinämöinen tarkentaa kiellon koskevan myyttisen tiedon aiheetonta julkituomista, ja huomauttaa, että Luoja pitää sitä syntinä."

Tässä artikkelissa luoja on linkitetty artikkeliin "Jumala(kristinusko)". Eikö se ole väärä linkitys? Kalevalassa kuitenkin on eri "jumalisto", ja Kalevala on aivan kristinuskosta erillinen mytologia. Kalevalan "maailma" syntyi sotkan munasta ("sotka sorea lintu jne....), sillä ei käsittääkseni ole mitään yhteistä kristinuskon Jumalan kanssa?

Korjatkaa,jos olen väärässä. Muuten asiasta enemmän tietävät voisivat poistaa/vaihtaa tuon linkityksen.

Squier- 10. lokakuuta 2007 kello 20.14 (UTC)

Toisaalta täytyy pitää mielessä, että Kalevala on Elias Lönnrotin 1800-luvulla kirjoittama teos, eikä sitä oikeastaan voida käyttää luotettavana lähteenä koskien suomalaista mytologiaa. Lönnrot muokkasi ja sepitti runoja runsaasti, ja yksi muutos oli selvän kristillisen aineksen pois jättö tai retusointi (Runoa 50 lukuunottamatta - tosin jotkut asiantuntijat pitävät tätäkin Lönnrotin uudelleen muotoilemana.).
1800-luvun suomalaiset olivat kaikki kristittyjä, ja näin ilmeisesti vanhemmat hahmot ja käsitykset elivät kansanperinteessä Jumalan ja Kristuksen rinnalla - vaikka rajaseuduilla synkretistisiä jäänteitä säilyikin.
Sikäli en siis pidä viittausta Jumalaan perustelemattomana, vaikka artikkeli ei lähteitä paljolti annakaan. Tosin tämä jäänee alkupuheenvuoron iän johdosta melko redundantiksi.
Eemil Kankaanpää 24. elokuuta 2011 kello 21.40 (EEST)[vastaa]