Keskustelu:Tšetšenia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hienoa työtä Mikko!

Raion on todella "piiri".

Ehdotus

linkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Tshetseenien (itsenäisyyttä kannattava) ulkoasiainhallinto Venäjän federaation Tsetsenian autonomisen tasavallan hallinto

Oletko Mikko lukenut kyseisen kirjan, jonka deletoit kohdasta kirjallisuutta? Vai mihin perustuu deletointi? Miksi on vähennetty faktatietoa, jonka olen lisännyt tähän artikkeliin? --Juhani Putkinen 23. syyskuuta 2005 kello 08:14:14 (UTC)

Nimimerkki Les väitti mielestäni valheellisesti, että Tshetshenian laillinen hallinto (Dudajev, Mashadov) olisi muka estänyt "naisten koulutuksen". Mihin tällainen väite perustuu? Tshetsheniassa nimenomaan vallitsi naisten tasa-arvo niin teoriassa kuin myös käytännössä Dudajevin ja Mashadovin kausilla. Tunnen itse henkilökohtaisesti Mashadovin hallituksen varaulkoministerin Eminat Saijevan (nainen). Jo pelkästään tämä esimerkki kumoaa väitteet naisten alistetusta asemasta Tshetsheniassa. --Juhani Putkinen 23. syyskuuta 2005 kello 08:20:40 (UTC)

Kerrostaloräjäytykset toisen Tšetšenian sodan syynä/verukkeena[muokkaa wikitekstiä]

Tämä ja kaksi seuraava osiota ovat yleisesti tunnettua tietoa ja tarkastettavissa niin kansainvälisestä lehdistöstä kuin asiantuntijoiltakin. Silti epäilen, että FSB poistaa nämä pian itse artikkelista (lisätty 21.1.2006), joten laitan niistä kopion tänne keskusteluosuuteen säilymään. Eivät uskaltane poistaa täältä, koska ne kuitenkin palautettaisiin pian. Sama toivottavasti pätee myös itse artikkeliin, mutta siitä en voi olla aivan varma. Artikkelissa on jo nyt paljon FSB:n hienovaraista propagandaa, vaikka aktiivisimmin se toiminee muunkielisillä sivustoilla. Olen tavallinen suomalainen mutten halua nimeäni FSB:n tietoon.

Voisit ehkä toisaalta tuoda esiin sen "FSB:n hienovaraisen propagandan", ennemmin kuin muuttaa artikkelin yksipuoliseksi separatistipropagandaksi. --Les 26. tammikuuta 2006 kello 09.31 (UTC)

Toinen Tšetšenian sota alkoi 1999. Syynä oli Basajevin naapuritasavaltaan Dagestaniin johtama hyökkäys ja noin 300 kuolonuhria vaatineet kerrostaloräjäytykset elo–syyskuussa 1999 Moskovassa ja Dagestanissa. Venäjän lehdistö syytti iskuista tšetšeenikapinallisia ja he puolestaan Venäjää.

Neljäs kerrostaloräjäytys (22.9.99) estyi, kun asukkaat huomasivat kaksi miestä räjähdysainesäkkejä sijoittamassa ja hälyttivät poliisin. Viranomaiset raportoivat, että miliisi esti tshetsheeniterroristien iskun. Lehdistö huomasi, että tekijäthän olivat Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n työntekijöitä, minkä jälkeen hallitus muutti selityksen: FSB vain testasi kansalaisten valppautta ja "pommisäkeissä" olikin vain sokeria. Tämän jälkeen "sokeri" räjäytettiin vaarattomaksi armeijan harjoittelualueella (Helsingin Sanomat 24.12.2003). Muista räjäytyksistä tuomittiin suljetuin ovin (päästämättä tiedotusvälineitä paikalle) kaksi ei-tshetsheenimiestä, joiden syyllisyyttä on epäilty.

Yleisesti on arvioitu, että räjäytykset olivat "Mainilan laukauksia": Putinin johtama Venäjän hallitus räjäytytti omia kansalaisiaan oikeuttaakseen sodan kansalaistensa ja ulkomaailman silmissä. Hallitus kiistää tämän.

Venäjän surmaamat presidentit[muokkaa wikitekstiä]

Venäjä on surmauttanut kaikki kolme demokraattisesti valittua Tšetšenian presidenttiä. Džohar Dudajev surmattiin 1996 ensimmäisen Tšetšenian sodan aikana. Venäjän FSB:n agentit murhasivat Zelimhan Jandarbijevin autopommilla Qatarissa 13. helmikuuta 2004. Samalla hänen 13-vuotias poikansa loukkaantui vakavasti ja kaksi henkivartijaa sai surmansa. Venäjä väitti agenttien olleen lomalla eikä työtehtävissä. Aslan Mashadovin venäläiset surmasivat 8. maaliskuuta 2005 Tšetšeniassa. Nämä presidentit kansa oli valinnut vapailla vaaleilla (Jandarbijevin varapresidentiksi; presidentti hänestä tuli Venäjän surmatessa Mashadovin). Koska Venäjä yhä miehittää Tšetšeniaa, demokraattisesti valittu (itsenäisyys)hallitus on joutunut täydentämään itse itseään.

Ihmisoikeudet Tšetšeniassa[muokkaa wikitekstiä]

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan venäläisjoukot ovat siepanneet Tšetšeniassa tuhansia siviilejä ja tekevät jatkuvasti sotarikoksia. He tappavat ja raiskaavat siviilejä ja sieppaavat näitä lunnaita vastaan. Nopeasti maksetut suuret lunnaat saattavat pelastaa uhrin jossain kunnossa, hitaammin maksettuja tai pienempiä lunnaita vastaan saattaa saada siepatun ruumiin takaisin haudattavaksi. Toisinajattelijoiden vaino on äärimmäisen laajaa.

Varovaisimpien arvioiden mukaan siviilejä on surmattu 70 000, eräiden mukaan huomattavasti enemmän, ja venäläisjoukot surmaavat lisää jatkuvasti. Toimintaa on laajalti pidetty systemaattisena ja ylhäältä johdettuna, tavoitteena murtaa kansan yhä jatkuva tuki itsenäisyyshallituksen taistelijoille ja sisseille. Siitä huolimatta kansa yhä auttaa salaa itsenäisyyshallituksen taistelijoita.

Venäjän kansalle tiedotusvälineet ovat luoneet tšetšeeneistä kuvan rikollisena kansana, mitä on edesauttanut muutaman Venäjän mafioson kaukasialaistausta.

Toisaalta myös eräät tšetšeenit, kuten Šamil Basajev, ovat myös vastuussa sotarikoksista, joskin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa kuin venäläiset. Vaikka vapaissa presidentinvaaleissa Basajev hävisi Mashadoville (tullen toiseksi 23 %:n ääniosuudella), tämän surman jälkeen Basajev nousi merkittävään asemaan pakolaishallituksessa.

Kriitikkojen mukaan Venäjä on tahallaan surmauttanut maltillisia tshetsheenijohtajia saadakseen laillisen hallituksen ja puolustusvoimat päätymään ääriryhmien käsiin ja näin länsimaat suhtautumaan kielteisemmin Tshetshenian autonomiaa puolustaviin tahoihin. Venäjä on rajoittanut tiukasti tiedotusvälineiden toimintaa Tšetšeniassa ja erityisesti estänyt maan toiminnasta kriittisesti kirjoittavien toimittajien pääsyn maahan - heitä on myös surmattu, ja tiedustelupalvelu FSB:n on arvioitu olleen surmien takana.

Nimimerkki Tamil muutti artikkelin lähinnä yksipuoliseksi propagandaksi, tästä syystä katsoin palautuksen olevan lopulta korjauksia parempi vaihtoehto. Mikäli muutama asiallisempi Tamilin suorittaman terrorisoinnin jälkeinen joskin pieni muutos on tarpeen yhdistää, lienee se joka tapauksessa helpompaa puhtaalta pöydältä.

Kirjoitin epähuomiossa "Keskustelu" perusteisiin, "Artikkeli" tietysti tarkoituksena. Pahoittelut siitä.

--Les 25. tammikuuta 2006 kello 17.59 (UTC)

Luonnonvarat[muokkaa wikitekstiä]

Tshetsheniassa on öljyesiintymiä. Miksi luonnonvaroista ei mainita, vaikka öljy on merkittävä syy sotimisiin. --94.237.67.180 30. maaliskuuta 2010 kello 16.56 (EEST)[vastaa]

Aloitin "Talous" -kappaleen. --Tappinen (keskustelu) 11. kesäkuuta 2012 kello 04.36 (EEST)[vastaa]

Onkos tämä Euroopassa vai Aasiassa? Kulttuurillisesti todennäköisesti eurooppalais-aasialainen kuten muutkin itäiset entisen Neuvostoliiton osat. Mutta maantieteellinen Euroopan ja Aasian raja ei tietääkseni ole täysin selkeä käsite. 85.217.14.140 10. kesäkuuta 2012 kello 23.07 (EEST)[vastaa]

Englanninkielinen wiki mainitsee jo johdantokappaleessa kahteen kertaan että Tšetšenia kuuluu Eurooppaan. --Tappinen (keskustelu) 10. kesäkuuta 2012 kello 23.31 (EEST)[vastaa]
Jaahas, en kyllä löytänyt tuollaista. Ensimmäinen maininta Euroopasta on vasta Geography-osiossa. Mutta en:Europe-artikkelin kartan mukaan tosiaan koko Uralin länsipuolinen Venäjä kuuluu Eurooppaan. 85.217.20.178 27. huhtikuuta 2013 kello 00.33 (EEST)[vastaa]