Keskustelu:Torppari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En ymmärrä miten tuo mustavalkoinen kuva havainnollistaa mitään. Torppareiden vaatteita? Vai sitä, että torpparit osasivat käyttää kuokkaa? Vai että torpparit tekivät maatöitä? Ihan pöljää pitää tuollaista kuvaa tässä, kun se ei kerro mistään mitään. --Hartz (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 21.11 (EET)

Itse asiassa tuossa kuvassa taitaa olla kyse pellonraivauksesta eli metsä on kaadettu ja maapalasta tehdään peltoa. --Hartz (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 21.16 (EET)
Torpparit elivät aikana, jolloin yhteiskunta vielä (suurelta osin) perustui maatalouteen. Siinä on siis kuvattuna torppareitten jokapäiväistä normaalia työtä. Pääteltynä kuvatekstistä kuva on alun perin julkaistu torppareita käsittelevässä yhteydessä, eli sitä on joku muukin käyttänyt saman aihepiirin kuvitukseen. --Urjanhai (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 21.35 (EET)
Ei pellonraivaus ollut torpparien jokapäiväistä työtä. Tuo kuva saa torpparit näyttämään orjilta erittäin raskaissa töissä. Vain piiskanheiluttaja puuttuu... --Hartz (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 21.42 (EET)
Pellonraivaus on kehityshanke: jos ei ollut torppaa vapaana, niin saatoi neuvotella maanomistajan kanssa, olisiko mahdollisuutta raivata peltoa uudelle torpalle ("suo kuokka ja jussi"), tai vanhaankin torppaan voitiin raivata peltoa lisää. Vuosikymmenien mittaan peltoala näin laajeni. Voit auttaa wikipediaa etsimällä muita vapaita kuvia, jotka kuvaavat torpparin työtä joltain muulta kantilta.--Urjanhai (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 21.48 (EET)
Kaikkien aikojen maataloutta esittävistä valokuvista löytyy myös kuvia raskaammista töistä. Välillä sitten istutaan ojanpenkalle kahville.--Urjanhai (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 22.00 (EET)
Tuo kuva ei kuvaa torppariutta oikein millään tavalla. Suomen pitkän talven (~5kk?) aikana tuskin kuokittiin kuokallistakaan. --Hartz (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 22.03 (EET)
Härifrån tvättas, tuostahan olikin jo kuva commonsissa. Perinteisen maatalouden (niin kuin nykyisenkin) vuosirytmi oli hyvin tarkkaan lokeroitu, ja joka ajalle oli omat työnsä. Talvella tietenkin puhdetyöt, kun esim. kyntäminen ja kylväminen oli tehtävä hyvin rajoitettuna ajanjaksona.--Urjanhai (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 22.13 (EET)
Tosin en ehtinyt tarkistaa, oliko tuo Ekmanin kuva torpasta vai talosta. Siitä riippuen se voi olla tähän huono.--Urjanhai (keskustelu) 13. maaliskuuta 2015 kello 19.05 (EET)

Torppari ja vuokraviljelijä[muokkaa wikitekstiä]

Olisiko tämä suomalainen torppari-artikkeli laajennettava käsittämään vuokraviljelijöiden koko kirjon, kuten artikkelin alussa oleva malline ehdottaa? Toisaalta suomalainen torpparilaitos perustui suomalaiseen lainsäädäntöön. Kun katsoon muita wikejä, niin tästä vuokraviljelystä näyttää olevan hyvin monta muunnelmaa. Artikkeli Tenant farmer olisi kai en-wikin vastine vuokraviljelijälle. Norjalainen torpparin vastine Hussman sinne viittaakin. Minusta vuokraviljelijä voisi olla oma artikkelinsa. Vilkapi (keskustelu) 20. maaliskuuta 2016 kello 18.16 (EET)

En muista ainakaan nähneeni muiden maiden vuokraviljelijöistä, ehkä Ruotsia lukuunottamatta, käytetyn suomeksi sanaa torppari. Koska torpparilaitos oli Ruotsissa ja Suomessa alkanut jo ennen kuin Suomi erosi Ruotsista, niin Ruotsissa se on luultavasti jatkunut jotenkin samantapaisena vaikka se ehkä myöhemmin on saattanut kehittyä eri tavalla. Mutta jos suomenkielinen kirjallisuus ei käytä sanaa torppari muunmaalaisista vuokraviljelijöistä, niin tästä tuskin on syytä poiketa. Toisaalta pohjoismaisista käsitteistä kuten torppari, isojako jne. saattaa nähdä esim. englanniksi monenlaisia, vaihtelevia käännöksiä. Tarkemman selon saisi kai vasta jos perehtyisi laajasti eri kieliseen kirjallisuuteen. Sitä paitsihan torpparikin on vain yhden tyypin vuokraviljelijä, so. talon osan vuokraaja. Koko talon vuokraaja on lampuoti. Joistakin tällaista pohjoimaisista käsitteistä olen nähnyt esim. de-wikissä käytettävän ruotsinkielistä sanaa ikään kuin osoittamaan sanan maaspesifisyyden, esim. de:Tätort. Nämä ovat usein vaikeita juuri siksi, että käsitteet eri kielissä eivät täysin vastaa toisiaan. Tästä on keskusteltu mö esim. artiikelin Lähiö keskustelussa.--Urjanhai (keskustelu) 20. maaliskuuta 2016 kello 19.50 (EET)