Keskustelu:Teljä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli on aivan kummallinen. Tarujen Teljä esitetään kiistattomana "muinaiskaupunkina" ja sekoitetaan keskiaikaiseen Ulvilan kaupuniin.

Voisitko siirtää, mitä siirrettävissä on, artikkeleihin Ulvila ja Pori sekä poistaa tästä artikkelista ne väitteet, jotka eivät pidä paikkansa. Sen jälkeen artikkelin poistoon olisi helpompi ottaa kantaa. -Samulili 14. lokakuuta 2005 kello 20:52:53 (UTC)
Artikkeli roskaa? Teljä kyllä sijaitsi Kokemäellä, mutta alkoi siirtymään vuosien varrella enemmän länteen päin. --Finlandia 14. lokakuuta 2005 kello 21:14:04 (UTC)
Ei ole varmaa onko mitään Teljää ollut olemassakaan. Teljän yhteys Ulvilan ja Porin kaupunkeihin on täysin spekulatiivista. Korjausten jälkeen artikkeli ei kuitenkaan enää ole roskaa, vaan ansaitsee jäädä Wikipediaan.

Muinaisjäännösrekisteri[muokkaa wikitekstiä]

Kerrotaan seuraavaa: "Muinaisjäännösryhmä käsittää muinaisen Teljän kauppapaikan ja Pyhän Henrikin saarnahuoneen. Ne sijaitsevat Kokemäenjoen etelä-kaakkoisrannalla Tulkkilasta Risteelle johtavan tien molemmin puolin olevalla pelto-alueella. Saarnahuone on hirsistä salvottu luhtiaitan alaosa, jonka suojaksi on rakennettu uusgoottilaista tyyliä oleva tiilinen muistokappeli, joka valmistui vuonna 1857. Saarnahuoneen vanhin ajoitettu hirsi on dendrokronologisten tutkimusten mukaan veistetty vuosina 1472–1475 kaadetusta puusta.

Kohde kuuluu osana Kokemäen Tulkkilassa Kokemäenjoen rannalla sijaitsevaa Perävainionmäen-Köönikänmäen-Leikkimäen-Teljän-Henrikin saarnahuoneen muodostamaa kokonaisuutta, jossa on ajallinen jatkuvuus vanhemmalta rautakaudelta keskiajalle, mahdollisesti aina 1300-luvun puoliväliin asti, jolloin Ulvilan kaupunki perustettiin. Teljän paikalle rakennettiin tämän jälkeen Ylistaron kylä, jossa oli 1560-luvulla 18 taloa. Teljää on luonnehdittu vanhemmassa tutkimuksessa "muinaiskaupungiksi", mutta tulkinnalle ei ole toistaiseksi voitu esittää tieteellistä pohjaa." --81.22.162.228 6. elokuuta 2009 kello 14.22 (EEST)