Keskustelu:Syysmanööverit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

...paine lisääntyi koko syyskuun ajan?[muokkaa wikitekstiä]

Liittoutuneiden valvontakomission ensimmäiset jäsenet saapuivat Suomeen 22. syykuuta 1944. Tornion maihinnousu tapahtui viikkoa myöhemmin, 1. lokakuuta. Ensimmäinen laukaustenvaihto tapahtui aamulla 28. syyskuuta, reilu 100 tuntia sen jälkeen kun ensimmäiset neuvostoupseerit laskeutuivat Malmin lentoasemalle. Nyt artikkeli väittää, että tässä välissä:

  • ...jäsenet seurasivat vetäytymistä tarkasti...
  • ...huomasivat ennen pitkää todellisten taistelujen puutteen...
  • Komissio kiinnitti asiaan huomiota...
  • ...vaati suomalaisilta tiukempia otteita...
  • ...paine suomalaisia kohtaan lisääntyi...
  • ...koko syyskuun ajan

Kerkisikö komissio todella tekemään kaiken tämän? Tuskin. -- Petri Krohn 28. maaliskuuta 2008 kello 00.01 (UTC)

Näin aluksi: piti oikein hieraista silmiä että noin monessa paikassako komissioon viitataan. Itse olin löytävinäni artikkelista tasan yhden maininnan valvontakomissiosta. Lisään tuon lähteistetyn kappaleen tähän kokonaisuudessaan:
"Liittoutuneiden valvontakomission neuvostoliittolaiset jäsenet seurasivat vetäytymistä tarkasti, ja huomasivat ennen pitkää todellisten taistelujen puutteen. Komissio kiinnitti asiaan huomiota vaati suomalaisilta tiukempia otteita, paine suomalaisia kohtaan lisääntyi koko syyskuun ajan. Venäläiset uhkasivat jopa Suomen miehityksellä, mikäli todellisiin taisteluihin saksalaisia vastaan ei ryhdyttäisi.[2]". Lähdeviite viittaa Kallioniemeen (alla).
Komission pääosa tuli maahan kahdessa osassa, 22. ja 23.9. yhteensä vajaat sata henkeä, joten jotain varmaan saatiin ja piti saada aikaiseksikin. Todellisuudessa lienee esiintynyt poliittista painostusta ennen valvontakomission tuloakin, mutta siihen ei minulla ole lähteitä. Pari lainausta tilanteesta [asia muotoiltu itse] tai "sanasta sanaan":
  • Kallioniemi 1989, s. 54: [Molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä syysmanööverien sujumiseen. Sopimus oli kuitenkin pidettävä salassa sillä se olisi voinut vaarantaa 19.9. solmitun välirauhansopimuksen.] "Paine Suomen sodanjohtoa vastaan kasvoi kuitenkin päivä päivältä. Maahan saapunut valvontakomissio ei pitänyt pohjoisessa meneillään olevasta leikkisodasta alkuunkaan. Venäläiset vaativat vankeja ja sotasaalista. He uhkasivat miehityksellä, elleivät suomalaiset ryhtyisi todellisiin taisteluihin saksalaisia vastaan."
  • Lappalainen 1997 s. 56-60: "Valvontakomissio oli ryhtynyt nopeasti toimiin. Sotilaallisesti viisi asiaa näytti kohoavan ylitse muiden. Suomalaiset oli saatava taistelemaan tehokkaasti saksalaisia vastaan..." [Vetäytymisuunnitelma piti toimittaa 28.9. mennessä. Valvontakomissio lähetti ulkoministeriölle useita nootteja. Ensimmäisissä palavereissa tärkein käsiteltävä asia oli saksalaisten intenointi. Savonenkov huusi, kirosi ja löi nyrkkiä pöytään tivatessaan paikalla olleilta suomalaisilta (ylin sodanjohto Marskia lukuun ottamatta) ovatko nämä aikeissa lainkaan taistella saksalaisia vastaan.] Lähteestä ei selviä kahden ko. palaverin päivämäärä muuten kuin että ne pidettiin ennen 30.9. Savonenkovin jättämää ultimaatumia. Lappalainen selostaa myös Tokarevin tarkistusmatkan Mikkelin päämajaan 29.9. ja mainitsee yöllä 1.10. annetun lisäkirjelmän, johon vastaus tuli jättää seuraavana päivänä. Lappalainen ei kyllä näytä olevan lähdeluettelossakaan, lisään.
Joten näillä näkymin pitäytyisin artikkelin tekstissä, joskin lienee syytä lisätä komission saapumispvm. Jos löytyy tarkempia tai muulla tavoin arviotasi tukevia lähteistettyjä tietoja niin artikkelihan on muokattavissa. Terv. --Riisipuuro 28. maaliskuuta 2008 kello 05.31 (UTC)--