Keskustelu:Suomen tataarit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miten Suomen turkkilaisten yhdistys liittyy tataareihin? Kommentin jätti 80.221.15.181

Liittyy sikäli, että vuonna 1935 Suomessa tuskin oli muita "turkkilaisia" kuin tataarit. --Miihkali 25. kesäkuuta 2007 kello 11.35 (UTC)
Kuitenkaan se ei nykyisin tuntuisi olevan ainakaan pelkästään tataarien järjestö. --ML 25. kesäkuuta 2007 kello 12.03 (UTC)
No, voin puolustautua ainakin sillä, että sekä saksan että englannin kieliset Wikipediat mainitsevat kyseisen kerhon omissa Suomen tataarit -artikkeleissaan. Myös perustamisaikoinaan kyseinen järjestö lienee ollut pelkästään tataarien porukka. Mutta tongin tuohon sopivan lähteen. --Miihkali 25. kesäkuuta 2007 kello 12.11 (UTC)

Tataarit[muokkaa wikitekstiä]

Minua vaivaa miksi misääritataarit on tässä artikkelissa niputettu Kasaanin tataareihin. Sergitsh on paikkakunta "Alisen Uuen Kaupungin" läänissä, aika kaukana Kasaanista länteen. jos joku voi toimittaa tälle sivulle ne noin 20 tataarikylää joista väki on tänne muutanut, niin voidaan päätellä aika helposti onko kyseessä misääri tai Kasaanin tataari. Yhtäkaikki, misäärit voidaan jakaa asuinpaikkansa mukaan ainakin neljään ryhmään. Kasimovin taraarit, Temjakovin tataarit, Sergatshin tataarit ja Penzan puolen tataarit. Voiko joku selventää? Kommentin jätti 88.115.126.143 (keskustelu – muokkaukset).

Tataarit Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Mihin perustuu väite, että tataarit asuvat Suomessa suurimmaksi osaksi Helsingissä?? Kyse on tosi pienestä väestöstä, mutta minäkin tiedän pari, eivätkä he asu siellä päinkään. Tampereella on myös ainakin ollut merkittävä tataariyhteisö. Mun käsittääkseni he ovat levittäytyneet ympäri maata siinä missä muukin väestö. Eivät muodosta mitään pk-seudulle asettautunutta yhteisöä sillä tavalla kuin jotkut maahanmuuttajat. Eniten tataareja varmaan asuukin Helsingissä, mutta asuuko tosiaan niin suuri osa, että se pitää erikseen mainita? -- Joe K. (keskustelu) 3. helmikuuta 2013 kello 20.09 (EET)

Olen Suomen Tataari, en tiedä kuka haluaa väristellä meidän omaa historiaa, mutta joku haluaa, en tiedä vaan miksi. Me misääritataarit olemme olleet ajat osaa Venäjän valtakunnan armejaa, jo vuosisadalla 1500 olimme osaa isäntävaltiomme armejaa kun Kazan vapautettiin. Miten joku tataariiksi mainostava henkilö voi levittää valheita meistä misääritataareista. Ensimmäinen pysyvä tataari kylämme oli nimeltään Aktuk (1669), jossa mordvalaiset, venäläiset ja misääritataari kylät olivat vierekkäin ja asuimme hyvässä sovussa. Kylämme sijaitsee Nizhni Novogorod läänin alueella, tarkemmin sanottuna Sergatsin piirikunta.  –Kommentin jätti 82.181.217.117 (keskustelu)

Haluaisitko vielä tarkentaa mikä artikkelissa on pielessä? --Wix (wikise) 8. kesäkuuta 2013 kello 21.44 (EEST)

Lähteistä[muokkaa wikitekstiä]

Yritän nyt arvata sitä mitä IP 82.181.217.117 on yrittänyt muokkauksellaan tehdä ja muutan #4:n lähteeksi A. H. Halikov: Tataarit, keitä te olette ja #5:n lähteeksi A.Orlov, Nizhni Novogorod: Misär tatars 1997. Toivoisin IP:n kuittaavaan, että menikö muutos oikein vai väärin ja mikäli on mahdollista, niin sivunumerot olisi hyvä lisätä lähteisiin myös. --Zache (keskustelu) 30. heinäkuuta 2013 kello 06.49 (EEST)

Muutto Suomeen[muokkaa wikitekstiä]

"Tataarit muuttivat Suomeen Venäjältä, ja muuttoliike jatkui aina vuoteen 1935 asti." - Miten Stalinin Venäjältä pääsi muuttamaan pois? Onkohan tieto oikea? Entä miksi tataarit tulivat Suomeen? Sitä juttu ei kerro. Toivo ja Toivo (keskustelu) 13. elokuuta 2019 kello 16.58 (EEST)

"Suomeen saapuneet misääritataarit olivat pääasiassa lähtöisin melko köyhistä oloista. Kylät kuuluivat suvuille ja poikkesivat siltä osin naapuriheimojen eli mordvalaisten ja venäläisten kylistä, joten osa misääritataarikylien asukkaista oli pakostakin muutettava elinehtojensa vuoksi pois synnyinkylistään." - Tässä ajatus katkeaa kesken. Mistä muuttopakko syntyi? Toivo ja Toivo (keskustelu) 17. marraskuuta 2019 kello 12.23 (EET)

Laatuarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin kuvaus[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nykyinen kuvaus; Suomen tataarit on ”tataarinkielinen vähemmistö Suomessa” . Mielestäni vähän hölmö (itsestäänselvyys). Olisiko ”islaminuskoinen vähemmistö” osuvampi? Xәkim (keskustelu) 22. kesäkuuta 2022 kello 22.35 (EEST)