Keskustelu:Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kunniamerkki tasavallan presidentin lipussa[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Suomen korkein kunniamerkki on Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen, jostakin syystä se ei ole tasavallan presidentin lipussa eikä myöskään Vapaudenristin suurristi, vaan sen sijaan vasta 3. luokan Vapaudenristi siviiliansioista. Osaako joku selvittää, mistä syystä näin on aikoinaan tapahtunut? --85.157.87.76 1. helmikuuta 2006 kello 08.29 (UTC)

  • Olen tähän kiinnittänyt tähän huomiota, ja yksi syy voisi olla että Presidentin lippu olisi vanhempi kuin Valkoisen ruusun ritarikunta, joka syntyi 28.1.1919. Suomen lippuhan vahvistettiin jo sitä ennen eli 29.5.1918. En ole tätä vielä artikkeleihin laittanut, sillä haluaisin löytää vielä jonkun lähteen, sille milloin Presidentin lippu tuli varsinaisesti käyttöön eli tapahtuiko se jo kesällä 1918. Toinen kysymys on se miksi lipussa on juuri VR3, eikä esim korkea-arvoisempi VR-risti. Voisi tietysti arvailla että VR3 erottuu valkoisella taustalla parhaiten... Trainthh 1. helmikuuta 2006 kello 09.26 (UTC)

Question from Swedish Wikipedia[muokkaa wikitekstiä]

According to sources cited on Swedish Wikipedia, the famous Stockholm politician Yngve Larsson (sv:Yngve Larsson, en:Yngve Larsson) received the commander rank of this order. However, we have found no sources for the year or motivation of this. It could be assumed that the timing was during or shortly after the Second World War, as Larsson was deeply involved in Samfundet Nordens Frihet (sv:Samfundet Nordens Frihet), which worked heavily to support Finland.

If anyone at Finnish Wikipedia could offer some advice and/or sources for this, it would be greatly appreciated! Bästa hälsningar, /Urbourbo 9. lokakuuta 2009 kello 11.42 (EEST)[vastaa]

Du kan fråga här, på svenska. --Ulrika 9. lokakuuta 2009 kello 16.23 (EEST)[vastaa]
Ahh, stort tack - nu mailat dem! Hoppas på svar... Allt gott, /Urbourbo 10. lokakuuta 2009 kello 11.32 (EEST)[vastaa]
Fick svar snabbt, tack igen! Nu inlagt på svwp här - kul om någon vill lägga in på finska wiki. Hälsn! /Urbourbo 12. lokakuuta 2009 kello 16.42 (EEST)[vastaa]

SVR:n suurristi. Anneli Jäätteenmäki.[muokkaa wikitekstiä]

"Suomen istuvalle pääministerille on perinteisesti myönnetty SVR:n suurristi. Poikkeuksen muodostaa Anneli Jäätteenmäki, jolle presidentti ei tätä huomionosoitusta antanut."

Kiinnostaisi tietää, miksi näin ei Jäätteenmäen kohdalla tapahtunut. Siksikö, että Jäättenmäki oli niin lyhyen aikaa pääministerinä vai onko siinä jotain muuta takana? 101090ABC 11. toukokuuta 2010 kello 13.21 (EEST)[vastaa]

Mietin pääministereiden kunniamerkkejä ja niiden symbolista merkitystä, joten vastaus vanhaan. Pelkkä pääministeriys itsessään ei taida vielä riittää, vaan pitäisi ehtiä tehdäkin jotain. (Eikä varmaan uran päättyminen skandaaliin 69 päivää hallituksen virkaanastumisesta ole sitä "jotain".) Katainen sai näemmä suurristin vasta kolmantena vuonnaan pääministerinä, neljä aiempaa pääministeriä toisella vuodella. Tästä voisi päätellä, että ihan heti tai lyhyestä kaudesta (Kiviniemi) ei suurristiä enää nykyisin saa. Sinänsä ihan mielenkiintoinen ja varteenotettava pointti tuon korkeimman kunniamerkin osalta. --Hermis (keskustelu) 4. joulukuuta 2013 kello 12.14 (EET)[vastaa]
Oma arveluni perustuu kysymyksen otsikkoon. Mikäli tapana on myöntää kunniamerkkejä istuville pääministereille ja siis laajemminkin tietyssä virassa oleville henkilöille, on muistettava, että siviilikunniamerkit jaetaan poikkeuksetta itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla ja että päätökset niistä tehdään syksyn aikana, saapuneiden ehdotusten perusteella. Jäätteenmäki toimi pääministerinä huhtikuusta kesäkuuhun 2003, joten kunniamerkkien harkinta-aikana (kenties elokuusta marraskuuhun 2013) hän ei enää ollut "istuva" pääministeri.

Toinen syy voi toki olla se, että lautakuntakäsittelystä huolimatta tasavallan presidentille kuuluu kunniamerkkiasioissa edelleen lopullinen päätösvalta yksin, joten kyseessä on viime kädessä silloisen tasavallan presidentin tekemä päätös, jota ei perustella eikä tarvitse perustella. Lisäksi kolmantena syynä voi olla se, että kunniamerkkejäkin pitää yleensä hakea eli jonkin henkilöön liittyvän sidosryhmän pitää tehdä erikseen hakemus. Jos kukaan ei ole suurristiä edes ehdottanut Jäätteenmäelle, luultavasti asiaa ei ole tarvinnut edes sen kummemmin harkita. Neljäntenä syynä on sitten Hermiksen mainitsema lyhyt ja onnettomasti päättynyt toimikausi.

--Pxos (keskustelu) 14. lokakuuta 2016 kello 13.16 (EEST)[vastaa]