Keskustelu:Suomen Keskusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voisiko joku tosiaan tehdä Maalaisliitosta ja koko liikkeen historiasta oman artikkelin? Sinne voisi ohjata myös kävijät sivulta "Keskustan historia" ja lisätä sitten linkin tälle Keskusta-sivulle. Lisäksi tämä artikkeli kaipaisi lisää kuvia. 21. tammikuuta 2009

Maalaisliitto ansaitsisi oman artikkelinsa Wikipediaan. Suomen Keskusta poikkeaa hyvin paljon historiallisesta edeltäjästään.

Kaikki puolueet muuttuvat ajan myötä, mutta kun puoluetta ei lopetettu ja perustettu uudestaan, vaan ainoastaan saman toimivan organisaation nimi vaihdettiin, niin jakaminen ei liene perusteltua nimenvaihdoksen tai mahdollisen muuttuneen politiikankaan takia. Jos historiasuus laajenee, niin puolueen historiasta voi toki tehdä oman artikkelin niin kuin esim. kokoomuksestakin on tehty.--Urjanhai 5. maaliskuuta 2009 kello 14.14 (EET)

"istuimia parlamentissa" => ehdotetaan suomeksi "paikkoja". Istuimia on pääasiassa kulkuneuvoissa. Kommentin jätti 81.175.155.174 (keskustelu - muokkaukset).

Yritetty ilmeisesti kääntää suoraan englannista... --Jaakko Sivonen 30. tammikuuta 2008 kello 01.49 (UTC)

Missään ei käy ilmi, että mikä on Keskustan aate? --Vkem 19. helmikuuta 2005 kello 20:12 (UTC)

Muokkaa rohkeasti.--Urjanhai 5. maaliskuuta 2009 kello 14.14 (EET)

Maalaisliiton artikkeli ?[muokkaa wikitekstiä]

Haeskelin tietoja maalaisliitosta mutta joku nörtti onkin tehnyt ohjauksen keskustapuolueesta kertovalle sivulle...?

Hmm, Keskustan nimi oli kylläkin alussa Maalaisliitto, mutta se muutettiin. Eli kyllä ihan oikean artikkelin olet löytänyt. Ellet sitten tarkoitan jotain muuta maalaisliittoa. --Barosaurus Lentus 18. tammikuuta 2008 kello 17.50 (UTC)
Kyllä ne ovat sama puolue, vain nimi on vaihtunut muutamaan kertaan.--Urjanhai 5. maaliskuuta 2009 kello 14.14 (EET)

"Lyhenne Kepu"[muokkaa wikitekstiä]

Mihin perustuu väite, että Keskustapuolueesta olisi käytetty lyhennettä Kepu? Kyseessä ei ole virallinen eikä neutraali lyhenne, vaan leikillinen ilmaisu tai haukkumanimi, jota ei ymmärtääkseni ole käytetty missään virallisissa yhteyksissä--Urjanhai 5. maaliskuuta 2009 kello 14.14 (EET).

Se, ettei lyhenne "kepu" ole virallinen tai neutraali lyhenne (joita se ei todellakaan ole) ei tarkoita, etteikö sitä käytettäisi Keskustasta laajasti. Tietysti lyhenteen yhteyteen voisi pistää lähteeksi pari korkean profiilin artikkelia valtamedioista joissa toimittaja kutsuu puoluetta "kepuksi" vaikka minusta lyhenne "kepu" on jo sen verran pitkälti yleistietoa, että lähteistäminen ei välttämättä ole tarpeen. JJohannes 11. toukokuuta 2010 kello 03.01 (EEST)
Kepu on Keskustapuolueen lähinnä sosialidemokraattien kehittämä haukkumanimi vuoden 1965 nimiuudistuksen jälkeen. Se nimittäin viittaa IKL:n moittimiin Kekkosen konsteihin (IKL:n lakkauttamiseen laittomasti 1938, jonka Helsingin raastuvanoikeus kumosi) sekä siihen, että Keskustapuolue käyttää kepulikonsteja. Kepu tarkoittaa siis kepulikonsteja käyttänyttä Keskustapuoluetta. Kepu ei ole koskaan missään ollut minkäänlainen kirjallinen lyhenne puolueesta. 85.78.247.50 13. syyskuuta 2011 kello 19.27 (EEST)

Siivousta[muokkaa wikitekstiä]

Aika hirveästi oli tungettu roinaa artikkelin loppupäähän palstoina. Ei silleen, pienellä näytöllä voi tulla tungosta. --Ulrika 26. joulukuuta 2009 kello 22.39 (EET)

Oikeinkirjoituksesta[muokkaa wikitekstiä]

Mitä mahtaa olla "yleiskieli", jossa Keskusta kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella? Eikö Suomen Keskusta = Keskusta (erisnimi) ja keskusta = poliittinen keskusta (yleisnimi, sisältää monta puoluetta).Vesahjr 25. lokakuuta 2010 kello 21.24 (EEST)

ks. esim. [1] & [2] --ap4k 25. lokakuuta 2010 kello 22.04 (EEST)

Neutraali näkökulma[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin Politiikka-osion loppupuoli vaikuttaa negatiivisesti puolueeseen suhtautuvalta. Nopeasti katsottuna muiden puolueiden tavoitteista näytettiin kertovan neutraaliin sävyyn kunkin puolueen omassa artikkelissa. Ovatko muutkin sitä mieltä, että tätä kohtaa pitäisi muuttaa neutraalimmaksi? Maataloustuista näyttää olevan omakin artikkeli, joka sekin on merkitty neutraalimpaa näkökulmaa kaipaavaksi. Itse asiassa Suomi ja Ruotsi ovat yhtä kaupungistuneita, sillä maiden taajama-asteet ovat lähes samat ja Ruotsissa nimenomaan taajama-aste on kaupungistumisen mittari. "Pakkoruotsia" koskevia kannanottoja en huomannut muiden puolueiden sivuilla. Valtion työpaikkojen alueellistaminen on kuvattu myös yksinomaan negatiivisesti. Raksa123 15. maaliskuuta 2011 kello 13.42 (EET)

Puolueiden nimet[muokkaa wikitekstiä]

Lienet muuttanut nimen Kokoomus (Kansallinen Kokoomus) nimeksi [[kokoomus]. Tämän seurauksena yksi toinen muokkaaja on muuttanut artikkelissa Suomen Keskusta Keskustaa tarkoittavan lyhenteen Kesk. kesk.:ksi. Keskusta puolestaan yleisnimenä voi olla mikä tahansa keskusta missä tahansa. Tätä varten Kotus on antanut ohjeen [3], jonka mukaan puolue kirjoitetaan lyhenteenä suurella alkukirjaimella ja puolueen jäsen lyhenteenä pienellä.

Kun kerran Kokoomus puolueena on Kok. niin se todennäköisesti ei voi olla kirjoitettuna kokoomus. Sama koskee Kesk.:ia ja Keskustaa. Lyijykyna 13. syyskuuta 2011 kello 19.08 (EEST)

Kävisitkö läpi kaikki nykyiset rekisteröidyt puolueet? Koska kirjoitan IP:llä, en välittäisi joutua kolmanneksi osapuoleksi jossain muokkauskiistoissa.

(Olettaen että et ole Auru Aro) "Suomen Keskusta" on sen puolueen virallinen nimi; "Kokoomus" ei ole Kansallisen Kokoomuksen virallinen nimi, joten se kirjoitetaan pienellä: "kokoomus".[4] Lyhenteet tulevat juuri noin kuin linkissäsi sanotaan. --Iisak Lehtinen 13. syyskuuta 2011 kello 19.27 (EEST)