Keskustelu:Suomen Helluntaiherätyksen historia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin neutraalius on kyseenalaistettu[muokkaa wikitekstiä]

Kekkone "Tarkennus: esitetään aika paksuja väitteitä esim sairaiden parantumisista ja pyhällä hengellä täyttymisestä lähteistettyinä faktoina; lähteinä helluntailaisten omia tekeleitä"

Kyseiset asiat eivät ole pahemmin kiinnostaneet muita kuin helluntailaisia, muilla tahoilla ei ole ollut kiinnostusta kirjoittaa asioista tuolloin. Jos joku wikipedian käyttäjä tietäisi kertoa muita ja muiden kirjoittamia lähteitä tuolta ajalta (1930-luku), ja jos niitä olisi löydettävissä, niin niitä käytettäisiin tässäkin artikkelissa.

Artikkelissa on sen aiheeseen nähden kirjoitettu melko vähän sairaiden parantumisesta ja Pyhällä Hengellä täyttymisistä, koska ne kuitenkin ovat oleellinen osa helluntailaisuutta, on niistäkin jotakin jollakin tavalla mainittava, jotta artikkeli kuvaisi aihettaan. Olen tutkinut aihetta melko paljon, eikä käytettävissäni olevan lähdeaineiston avulla ole mahdollista asettaa noita menneisyyden tapahtumia kyseenalaisiksi. Monet nykyiset tapahtumat Ylivainiosta alkaen voi helposti asettaa kyseenalaisiksi.Anna O (keskustelu) 23. syyskuuta 2012 kello 19.57 (EEST)[vastaa]

Toivottavasti joku osaa kertoa helluntaiseurakuntien ulkopuolisia lähteistä, käyttäjä Kekkone pyytämiin asioihin, jotka koskevat sairaiden parantumisia ja Pyhällä Hengellä täyttymisiä Helluntaiherätyksen historiassa.
Pyhällä Hengellä täyttyminen on asia, jota on vaikea todentaa, kuuluu enemmän uskon asioihin. Kirjoitukset sairaiden parantumisesta helluntaiherätyksen muinaisina aikoina, perustuvat parantuneiden ihmisten omiin ja heitä lähellä olleiden ihmisten kertomuksiin tapahtuneesta ja vain harvoin lääkärien todistuksiin tapahtuneista. Parantumisista on kirjoitettu helluntailaisten lehdissä ja kirjoissa. Ylivainion aikaisista parantumisista on tehty tutkimuksia, mutta sitä selvästi vanhempien parantumisien tutkiminen on huomattavasti vaikeampaa, koska lähdeaineisto on luonnollisesti suurimmaksi osaksi helluntailaista ja parantuneet ihmiset ovat suureksi osaksi mullan alla.
Pidän mallinnetta tarpeettomana, mikäli ulkopuolisten lähteiden olemassa olemisesta ei tule tietoa keskustelusivulle.Anna O (keskustelu) 17. huhtikuuta 2013 kello 14.21 (EEST)[vastaa]