Keskustelu:Suomalainen keittiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hmm, lievästi omituinen kommentti vorschmackista. Samalla logiikalla voisi sanoa, että foie gras on vain yksi tapa tehdä maksapasteijaa. Kaiken lisäksi vorschmack ei edes ole jauhelihakastike, koska oikein valmistettuna lampaanliha jauhetaan vasta kypsentämisen jälkeen (eli sitä ei tehdä jauhelihasta). Joonas 11. heinäkuuta 2005 kello 06:00:40 (UTC)

Eipä ole erityisen laaja tämä suomalainen keittiö. Hauska sinäänsä kun vertaa englanninkieliseen Wikipedia-artikkeliin ruotsalaisesta keittöstä niin ruotsalaiset ovat omineet monta semmoista ruokalajia jotka voitaisiin myös suomalaiseen keittöön liittää, esimerkkejä: näkkileipä, liha ja hernekeitto, lätyt, joulukinkku, voileipäkakku, lihapullat, ruisleipä ja kanelipullat.  –Kommentin jätti 86.60.219.77 (keskustelu – muokkaukset) 28. joulukuuta 2009 klo 0:32 (UTC)

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Vähitellen kehittynyt artikkeli, joko oltaisiin lupaavan tasolla ? --Tappinen (keskustelu) 31. tammikuuta 2016 kello 18.19 (EET)

Tarvitseekohan saamelaista keittiötä mainita tässä lainkaan? Minä lisäsin sen linkin aikoinaan tähän. Artikkelissa on kuitenkin nyt lause Lapin keittiöstä, jonka sisältö näyttää melkein samalta kuin saamelaisessa, joten ehkä se riittää. Joka tapauksessa katso myös -linkin paikka on mielestäni yhdenmukaisuuden vuoksi osion lopussa, ei alussa, johon kuuluu osion pääartikkelin linkki. --Savir (keskustelu) 1. helmikuuta 2016 kello 09.43 (EET)
Minua arveluttaa hiukan se, että melkein jokainen lause on otettu eri lähteestä, eikä yhtään lähdettä ole käytetty kuin kerran. Olisi selkeämpää, jos olisi käytetty edes jotain päälähdettä, esimerkiksi jotain kirjaa. Siten varmistettaisiin, että mitään oleellista ei puutu ja että painotukset ovat kunnossa. Alueellisia keittiöitä -osiossa saisi kirjoittaa laajemmin. Kaikkia ruokia ja raaka-aineita ei tietenkään voi luetella tällaisessa artikkelissa, mutta joitain tärkeitä ehkä vielä puuttuu. Alkoholijuomia, leivonnaisia tai riistaa ei artikkelissa nähdäkseni mainita, paitsi riista ohimennen Lapin keittiön kohdalla. Lihasta mainitaan kai vain poronliha. Sanaa 'kala' ei mainita lainkaan, ja kalalajeista mainitaan kai vain muikku ja nahkiainen. Viimeisen kappaleen suola- ja kolesterolitietoisku on irrallinen eikä kuulu erityisesti juuri tähän artikkeliin. --Savir (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 10.47 (EET)
Tämän artikkelin painottuminen uutismaisesti suomalaisten arkiruokatilastoihin vuodelta 2015 tekee tästä aika erilaisen muihin ruokakulttuuriartikkeleihin verrattuna. Nehän painottuvat tyypillisesti kuvailemaan ruokakulttuurin ominaispiirteitä. Esimerkiksi lupaava Intialainen keittiö sekä Venäläinen keittiö ovat aika erilaisia rakenteeltaan tähän verrattuna. Voidaanko määritellä, että "suomalainen keittiö" tarkoittaakin ensisijaisesti sitä, mitä suomalaiset keskimäärin syövät keittiöissään vuonna 2015, vai pitäisikö ottaa enemmän se ominaispiirrenäkökulma kuten muissakin artikkeleissa? --Savir (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 11.04 (EET)
Ominaispiirrenäkökulma olisi hauska jos siihen löytyisi lähteitä, mutta mitä siinä kerrottaisiin, enemmän kuin anekdoottien tasolla ? Että aikuisetkin juovat maitoa, ja että X % Suomen ortodokseista paastoaa ? keskustelupalstalla todetaan että suomalainen ruoka onkin ruotsalaista ja venäläistä... Laitoin Aiheesta muualle -linkiksi opinnäytteen, jossa todetaan etät alueellisia eroja on liioiteltu ja sen sijaan on maaseutu/kaupunki- ja sosiaaliluokkaeroja. --Tappinen (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 15.40 (EET)
Hahmottelin nyt Intialaisen keittiön ja en-wikin artikkelin pohjalta aivan toisenlaista lähestymistä Käyttäjä:Tappinen/Projekti. Löytyisikö tuollaiseen lähteitä ? --Tappinen (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 20.07 (EET)
Lisäsin keskustelusivulle muutamia mahdollisia lähdekirjoja (ne ovat tällä hetkellä käytettävissäni) sekä otin valtuuden fixata varsinaiselta projektisivultasi yhden typon. Iivarius (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 13.18 (EET)
Ajatteletko että sellainen "kulttuuriantropologinen" tarkasteluolisi se oikea tarkastelutapa ? --Tappinen (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 21.04 (EET)
Rakensin nyt ominaispiirre-osan siirtelemällä palasia sekä johdannosta että arkiruoka-osiosta. --Tappinen (keskustelu) 7. helmikuuta 2016 kello 18.18 (EET)
Sisältö on kunnossa, mutta kieli ja rakenne ovat aivan kauheita. Kielenhuoltoa ja pienten yksittäisten lauseuden yhdistämistä tehtävä. Vastustan LA-statusta. – Najboljši 11. helmikuuta 2016 kello 12.08 (EET)
Mielestäni artikkeli vaatisi kehittämistä sekä sisällöllisesti, tyylillisesti (kieli ja kuvitus), että rakenteellisesti. On outoa, että rapukausi nostetaan erikseen esille (on toki tuttua, öitä rapumertojen ääressä valvottu), mutta metsästys- (esim. hirven, jänisten, sorsien), kalastus-, marjastus- ja sienestysajat ja monet muut suomalaista keittiötä sävyttävät kausituotteet unohdetaan. --Paju (keskustelu) 12. helmikuuta 2016 kello 02.00 (EET)